Nieuws

Structureel eiwit VP2 van Afrikaanse paardenpestvirus niet essentieel voor virusvermeerdering

Gepubliceerd op
8 december 2016

In recent onderzoek op Afrikaanse paardenpestvirus (African Horse Sickness virus - AHSV) van het geslacht van orbivirus (virusfamilie reoviridae) werd voor het eerst aangetoond dat een structureel eiwit van orbivirussen niet essentieel is voor de vermeerdering van het virus. Dit is des te opmerkelijker, omdat dit niet-essentiële structurele eiwit het belangrijkste eiwit is voor het opwekken van neutraliserende afweerstoffen. Deze bevinding geeft nieuwe mogelijkheden voor verder onderzoek naar alle orbivirussen.

Reovirussen, waaronder orbivirussen (Afrikaanse paardenpestvirus,
blauwtongvirus en epizoƶtische hemorragische ziekte-virus) en rotavirussen, veroorzaken wereldwijd grote economische verliezen in de veeteelt (orbivirus) en serieuze gezondheidsproblemen bij onder andere de mens (rotavirus).

Eerder werd al aangetoond dat de niet-structurele eiwitten NS3/NS3a en NS4 niet essentieel zijn, terwijl de structurele eiwitten VP1-7 van deze virusdeeltjes wel noodzakelijk werden geacht voor virusreplicatie in vitro.

De recente ontdekking dat het structurele eiwit VP2 van AHSV niet essentieel is voor virusreplicatie in vitro is bijzonder belangrijk voor virologen die deze niet-geƫnveloppeerde virussen onderzoeken.