Nieuws

Studenten Wageningen University bevragen Bill Gates bij College Tour

Gepubliceerd op
20 oktober 2014

Dat Bill Gates meewerkt aan College Tour is voor een groot deel te danken aan Gerlinde De Deyn, universitair hoofddocent aan Wageningen University. Zij bedacht met collega’s van de Wageningen Young Academy het plan om Gates uit te nodigen voor een aflevering van College Tour op Wageningen Campus. College Tour was enthousiast over het plan en werkte mee. De opnamen zijn op 13 november en 250 Wageningse studenten mogen erbij zijn.

Contact met de Bill & Melinda Gates Foundation

“We hebben in december 2013 contact gezocht met de Bill & Melinda Gates Foundation,” vertelt Gerlinde De Deyn, “en hebben samen met Tim van Golen van College Tour de uitnodiging voor Bill Gates opgesteld.” Aalt Dijkhuizen, destijds voorzitter van de raad van bestuur, verstuurde de e-mail met de uitnodiging. Daarna heeft De Deyn regelmatig contact gehad met het Europese kantoor van de Bill & Melinda Gates Foundation in Londen. Louise Fresco, de huidige bestuursvoorzitter, steunde het idee even enthousiast als Aalt Dijkhuizen. “In september kregen we de mail dat Bill Gates graag wil meewerken, maar dat hij geen tijd had om naar Wageningen te komen. Ze stelden voor om de opnamen – van een uur – in Den Haag te doen. College Tour wilde de kans uiteraard niet laten lopen en wij ook niet. De opnamen zijn dus niet op de campus van Wageningen University, maar we hebben wel met College Tour afgesproken dat 250 van de 600 plaatsen gereserveerd zijn voor studenten van Wageningen University”, vertelt De Deyn.

Gates financiert Wagenings onderzoek in Afrika

De Bill & Melinda Gates Foundation financiert enkele hele grote onderzoeksprojecten van Wageningen UR, zoals het malariabestrijdingsproject SolarMal en het project N2Africa, gericht op bodemverbetering op het Afrikaanse platteland door middel van stikstofbinding met vlinderbloemigen. Via Ken Giller, trekker van het N2Africa-project, kreeg De Deyn een voet tussen de deur en via-via kwam ze uit bij de juiste mensen in Londen.

Gates stond hoog op de wensenlijstjes

Zowel College Tour als Wageningen UR hadden al meerdere keren geprobeerd Bill Gates als spreker te krijgen. “Maar ze hadden het nog niet eerder samen geprobeerd”, zegt Gerlinde De Deyn. Door de krachten te bundelen is het nu dus toch gelukt. En daar plukken de studenten van Wageningen University de vruchten van.

College Tour met Bill Gates volgeboekt

Aanmelden voor het bijwonen van de opnamen van College Tour met de oprichter van Microsoft en de Bill & Melinda Gates Foundation is niet meer mogelijk. Na bekendmaking dat er 250 plekken waren gereserveerd voor Wageningse studenten liep het storm met de aanmeldingen. In minder dan 24 uur waren er ruim 350 aanmeldingen.