Teelt op water: ontsmetten? fusarium

Nieuws

Teelt op water: ontsmetten?

Gepubliceerd op
6 januari 2015

Bij de teelten op water circuleert een groot watervolume en bij continue recirculatie is ontsmetten duur. Daarom is naar goedkopere alternatieven gezocht en gevonden in een ultrafiltratiemembraan. In dit apparaat wordt bij 3 bar water door een membraan geperst. Om na te gaan of het effectief is in het verwijderen van plantpathogenen is een onderzoek uitgevoerd.

Het ultrafiltratiemembraan is ondergebracht in een handzaam apparaat en bij Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk getest op de verwijdering van Fusarium oxysporum. De resultaten waren goed, het UF-membraan verwijderde fusarium met meer dan een factor 1000. De nutriƫntensamenstelling was voor en na behandeling nagenoeg gelijk. Wel was er een kleine vermindering van het ijzergehalte door de behandeling. Dat klinkt logisch omdat ijzerchelaat een groot molecuul is dat gemakkelijker wordt tegengehouden.

De methodiek zou een goede aanvulling zijn voor teeltsystemen waarbij veel water moet worden ontsmet en traditionele ontsmettingssystemen te duur zijn.

De apparatuur heeft het afgelopen jaar bij Kreling Chrysanten in de Bommelerwaard gedraaid en wordt op de markt gebracht door Aqua D&S en Fase Advies uit IJzendoorn.


Ultrafiltratiemembraan is handzaam en kan Fusarium uit recirculatiewater verwijderen
Ultrafiltratiemembraan is handzaam en kan Fusarium uit recirculatiewater verwijderen