Nieuws

Tegenlicht Meet-up: strijd om het zaad

Gepubliceerd op
12 februari 2015

Diep onder het sneeuw en ijs van Spitsbergen ligt het zaad van de toekomst. In de zogenaamde Seed-Vault, ligt de kopie van ruim 50 genenbanken wereldwijd. Onze gemeenschappelijke genetische biodiversiteit bij een grote ramp. Maar van wie is het zaad eigenlijk, van bedrijven, regeringen? Het VPRO programma Tegenlicht wijdde in 2013 een programma aan Strijd om het Zaad dat nog altijd actueel is. Op 26 februari organiseert Impulse een discussie op basis van deze uitzending, een Tegenlicht meet-up.

Hoe zit dat met patenten? Met de financiering van centrale genenbanken? Kan een bedrijf de genetische diversiteit van een land afkopen? Deze en andere vragen staan centraal in de discussie met experts en geĆÆnteresseerden. Nieuwe technieken geven ook nieuwe toepassingsmogelijkheden. Recent werd bericht dat het uien-genoom in kaart wordt gebracht en daarmee de verdeling van deze wereldwijd belangrijke groente helpt. Deze en andere toepassingen staat in de genomics canon.

Tijdens de Tegenlicht meet-up geven specialisten vanuit de wetenschap, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties hun visie over de toekomst van genetische diversiteit.

Tegenlicht serie

De Tegenlicht meet-up: strijd om het zaad, is de eerste in een maandelijkse serie van Tegenlicht meet-ups die Impulse organiseert. Elke laatste donderdag van de maand is er een ander onderwerp uit de uitgebreide collectie van Tegenlicht waar we over discussiĆ«ren. Iedere bezoeker kan deelnemen aan de discussie. Om 19.00 uur wordt de aflevering in Impulse getoond voor diegene die de volledige aflevering nog een keer willen zien, om 20.00 uur start het debat en we ronden om 22.00 uur af met een borrel. De toegang is gratis. De Tegenlicht meet-ups zijn onderdeel van de Wageningen Dialogues.