Plantgezondheidevent 8 maart 2018

Terugblik PlantgezondheidEvent - Voorkomen en beheersen van plantziekten en plagen

13 maart 2018

Op 8 maart 2018 was weer het jaarlijkse PlantgezondheidEvent in Bleiswijk, georganiseerd door Wageningen University & Research, BU Glastuinbouw en LTO Glaskracht Nederland. De ruim 160 deelnemers werden in een breed opgezet programma bijgepraat over de laatste ontwikkelingen rond gewasgezondheid in de Glastuinbouw. LTO voorzitter Sjaak van der Tak belichtte in een geanimeerd betoog de successen van de tuinbouw op het gebied van verduurzaming en zijn visie op de gewenste ontwikkeling in de komende jaren.

Centraal deze middag stond het voorkomen en beheersen van ziekten en plagen door biologische bestrijding en verhoging van de plant- en bodemweerbaarheid. De keynote spreker Martijn Bezemer, senior onderzoeker bij NIOO en hoogleraar plant-microbe-insect interacties bij Universiteit Leiden, inspireerde de aanwezigen door hen mee te nemen in de duistere en complexe wereld van de bodemorganismen, hun voedselweb en de rol daarvan in het voorkomen van ziekten en plagen. Daarna volgde een rondleiding waarbij aan de hand van posters en lopende proeven de deelnemers geïnformeerd werden over alle aspecten van IPM en er aandacht was voor preventie, nieuwe geautomatiseerde monitoring en beslissingssystemen, optimalisatie van biologische bestrijding en nieuwe inzichten over het verhogen van de weerbaarheid. In het tweede deel van de middag waren er 8 workshops met een breed scala aan onderwerpen zoals nieuwe chemische en biologische middelen die beter te integreren zijn in IPM, veredeling, weerbare plant en bodem en aan specifieke ziekten en plagen. Verzadigd van alle nieuwe informatie was er nog de gelegenheid om te netwerken en bij te praten onder het genot van een hapje en een drankje.

De presentaties van het event kunt u teruglezen op de website van LTO. Nog niet alle presentaties zijn bij LTO binnen gekomen. Check daarom regelmatig deze website.