Nieuws

Terugblik seminar Verdienmodellen voor duurzame en gezonde voeding

Gepubliceerd op
1 oktober 2020

Op 24 september jl. vond het live seminar “Verdienmodellen voor duurzame en gezonde voeding” van Wageningen Academy plaats in het WICC in Wageningen. In dit artikel blikken we terug op deze gevarieerde en leerzame dag.

SUSFANS onderzoeksproject

Thom Achterbosch van Wageningen Economic Research (WecR) trapte de dag af met een goede inleiding vanuit het SUSFANS onderzoeksproject. Kort gezegd is dit een Europees onderzoek geweest waarbij in diverse landen is gekeken naar het beter verenigen van zowel gezonde als duurzame voeding, binnen het People, Planet, Profit model. Het valt nog niet mee om op alle punten goed te scoren. Precies die zoektocht, naar het verenigen van diverse uiteengerafelde “future-proof” waarden én er ook nog geld mee kunnen verdienen, stond centraal op deze dag.

Vanuit de praktijk

De ochtend kende diverse inleiders op het thema die vanuit hun praktijk vertelden. Achtereenvolgens waren dat Maurits Stevelink van True Food Projects over ondernemerschap, keurmerken en dierenwelzijn. Matthijs Baan van Elke Melk, die zijn hypertransparante melk uit de bulkbeleving haalt door er letterlijk aan figuurlijk smoelwerk aan te geven. Jack Stroeken, die met Eko Menu hoogtij dagen viert vanwege menu box focus op diverse leefstijlen, passend bij verschillende doelgroepen. Ten slotte Monique van der Plas over de ontwikkeling van stads land- en tuinbouw, mede in het kader van de Floriade 2022 in Almere. Bij iedere spreker stond verduurzaming en bijdragen aan de gezondheid centraal, zonder het verdienmodel uit het oog te verliezen.

Zelf aan de slag

In de middag was het de beurt aan de deelnemers zelf om met de opgedane kennis en inspirerende voorbeelden zelf aan de slag te gaan. Onder leiding van cursusleider Willem Ruster en Thom Achterbosch, beide van WecR, werd de theorie in kleine stappen verdeeld en gekoppeld aan een groepsopdracht. Aan het eind van de middag werden de bevindingen gepresenteerd door de deelnemers. Het bleek echt lastig te zijn om goede concepten te bedenken die op meerdere gezondheids en duurzaamheidsaspecten een vooruitgang betekenen én waar ook nog geld mee te verdienen valt. Conclusie was dat het naar meer smaakt om door te gaan op dit thema, wordt zeker vervolgd!

Wageningen Academy kijkt terug op een succesvolle 1e editie van het seminar Verdienmodellen voor duurzame en gezonde voeding. Benieuwd naar volgende editie? Toon interesse en blijf op de hoogte.