stoffen met een mogelijk afwerende werking op trips

Nieuws

Testen van stoffen met een mogelijk afwerende werking op trips

Gepubliceerd op
1 december 2014

Secundaire plantenstoffen, zoals essentiële oliën, hebben het vermogen om te interfereren met het selectieproces van een geschikte waardplant door een plaaginsect.

In het eerste gedeelte van dit verslag worden de resultaten beschreven van laboratorium- en kasproeven waarin een aantal mogelijk afwerende plantenstoffen zijn getest tegen Californische trips (Frankliniella occidentalis).

In het tweede gedeelte van dit verslag is aandacht besteed aan de extrinsieke en intrinsieke factoren die de werking van de commercieel verkrijgbare lokstof Lurem-TR op Californische trips kunnen beïnvloeden.

Uit de laboratorium en kasexperimenten komt geen plantenstof naar voren die een duidelijke afwerende werking heeft op Californische trips. Opvallend genoeg lag er een grote variatie tussen de herhalingen binnen de experimenten ten grondslag aan de resultaten. Van de lokstof Lurem-TR was reeds in de praktijk (nationaal en internationaal) gebleken dat het effect sterk kan variëren. Uit het onderzoek dat in dit verslag wordt beschreven blijkt dat zowel extrinsieke (temperatuur en windsnelheid) en intrinsieke factoren (geografische herkomst van de tripspopulatie) de werking van Lurem- TR sterk kunnen beïnvloeden. In toekomstig onderzoek naar de werking van afwerende of aanlokkende plantenstoffen is het daarom uitermate belangrijk dat aandacht wordt besteed aan de mogelijke invloed van zowel extrinsieke en intrinsieke factoren.


Financier: Productschap Tuinbouw