Nieuws

Themadag met innovaties voor een optimale ruwvoerteelt

Gepubliceerd op
20 juni 2017

De voorbereidingen voor de themadag ‘Efficiënter melken uit eigen ruwvoer’ zijn in volle gang. Deze dag op 5 juli op KTC De Marke in Hengelo (Gld.) bestaat uit workshops en velddemonstraties waarin innovaties en nieuwe inzichten op het gebied van optimale ruwvoerteelt centraal staan.

Grasonderzaaien met een handzaaibakje
Grasonderzaaien met een handzaaibakje
Graszaad op de grond tussen de maisplanten.
Graszaad op de grond tussen de maisplanten.

De derde snede van het proefveld van ‘Melkers van Morgen’ is net geoogst. ‘Nu nog snel het perceel bemesten en beregenen en dan ziet het er op 5 juli weer tiptop uit’, zegt Zwier van der Vegte, bedrijfsleider van KTC De Marke. Terwijl hij met de schoffel door de veldbonen en voederbieten loopt, vertelt hij over het programma, waarbij het draait om efficiënt melk produceren uit eigen ruwvoer. Het valt Van der Vegte op dat er de laatste jaren meer ruwvoer is geproduceerd met gemiddeld 30 tot 40 procent minder meststoffen dan 20 jaar geleden. ‘Dit geeft aan dat er in de praktijk veel winst is behaald en wellicht nog te behalen is op dit gebied. Door de meststoffen efficiënter in te zetten en zorgvuldig om te gaan met de bodem is het zeker mogelijk meer ruwvoer te produceren’, gaat hij verder. 'De tijd van schaalvergroting is voorbij, ondernemers kiezen meer en meer voor optimalisatie’, voegt Van der Vegte er aan toe. Meer gras telen bij een lagere bemestingsnorm levert bovendien een economische voordeel op.

Praktische workshops en velddemonstraties

Melkers van Morgen heeft in samenwerking met ForFarmers op KCT De Marke wederom een gevarieerd programma samengesteld. Agrarische ondernemers, loonwerkers en andere geïnteresseerde kunnen de hele dag deelnemen aan interactieve workshops en velddemonstraties, waarbij innovaties en nieuwe inzichten op het gebied van ruwvoerteelt centraal staan. Zo is er aandacht voor optimale stikstof- en kalibemesting voor grasland. ‘Er liggen hier verschillende bemestingsdemo’s op grasland, waar verschillen waar te nemen zijn’, zegt Van der Vegte. Er zijn verschillende workshops waarin aandacht is voor de bodem en precisielandbouw. Ook kunt u kennis maken met de nieuwste ontwikkelingen op gebied van gewasbeschermingsmiddelen in mais in combinatie met waterkwaliteit. Daarnaast zijn er verschillende inzaaimethoden en bemestingsstrategieën voor mais te zien op de verschillende praktijkvelden.

Punten halen voor spuitlicenties

Er is bovendien mogelijkheid om de licentie van de gewasbescherming te verlengen (module teelt). Men moet zich vooraf aanmelden voor deelname en vervolgens inschrijven op het terrein.

Aanmelden

Wil je deelnemen aan deze themadag en kennis maken met alles wat te maken heeft met efficiënter melk produceren uit eigen ruwvoer, meld je dan nu aan via Melkers van Morgen.