Nieuws

Tien finalisten WUR Urban Greenhouse Challenge 2020 bekend

Gepubliceerd op
23 juni 2020

Na twee voorrondes die begon met ruim vijftig studententeams die zich vanuit de hele wereld inschreven voor de door Wageningen University & Research georganiseerde Urban Greenhouse Challenge zijn nu tien finalisten bekendgemaakt. De tien teams staan voor de uitdaging de jury te overtuigen met het door hen gemaakte ultieme ontwerp van een Urban Greenhouse.

Tijdens het groots (240 deelnemers) opgezet online live event op 22 juni vanuit de campus in Wageningen, werden de tien finalisten bekendgemaakt door Green City Development China specialist, en tevens juryvoorzitster, Tiffany Tsui.

In Urban Greenhouse Challenge worden multidisciplinaire studententeams uitgedaagd om professionele voedselproductie naar de stad te brengen, als een samenhangend concept met sociale, economische, ecologische en technische aspecten.

Tien finalisten

De tien teams die naar de finale doorgaan komen uit Brazilië, China, Spanje, Oostenrijk en Nederland. De door hen bedachte urban greenhouse concepten variëren tussen high en low tech-oplossingen. Naast spectaculaire, iconische architectuur is er plek in de finale voor robuuste, modulaire gebouwen die op verschillende locaties in elkaar gezet kunnen worden. Sommige teams kiezen voor back to nature-aanpak, de andere zetten zich juist in voor de nieuwste vertical farming technologieën en apps om burgers bij voedselproductie in de stad te betrekken.

China blijft locatie voor Urban Greenhouse

De grootste urbane regio ter wereld is gelegen in Dongguan in China. Gaandeweg de Challenge werd het WUR-organisatieteam door de coronacrisis keer op keer voor nieuwe uitdagingen en keuzes gesteld. Wel of niet naar China, bijeenkomsten voor studenten wel of niet laten plaatsvinden, richtlijnen die steeds andere richtingen voorschreven. De organisatie hield vol en bleef de Challenge actief begeleiden.

Challenge prioriteit

In deze tijd is innovatie een ongekend belangrijk gegeven. Mede daardoor kreeg deze Challenge een grotere prioriteit. Weliswaar op een andere manier dan ooit bedacht maar met dezelfde passie en een nog groter belang. Eind augustus zal het winnende team bekendgemaakt worden via een eveneens online opgezet evenement.