Nieuws

Tienduizend bezoekers VIC Sterksel in 2013

Gepubliceerd op
24 december 2013

Cathy Lindeman uit Twello was de 10.000e bezoeker van Varkens Innovatie Centrum Sterksel in 2013.

Onder de indruk van speciale waterbedden voor zeugen

De Nederlandse varkenshouderij bekleedt wereldwijd een toppositie. Geen wonder dat VIC Sterksel, onderdeel van Wageningen University & Research centre, bezoekers van over de hele wereld trekt die juist hier komen kijken naar de nieuwste snufjes op het gebied van de varkenshouderij. Dit jaar trok VIC Sterksel bijzonder veel bezoekers. Cathy Lindeman, stagiaire bij varkenshouder René de Haan uit het Achterhoekse Wilp, werd afgelopen dinsdag feestelijk onthaald als 10.000e bezoeker van het jaar 2013. Zij bezocht deze week samen met de studieclub van René het innovatiecentrum voor de varkenshouderij. Cathy was vooral onder de indruk van de waterbedden voor de dragende zeugen. Dragende zeugen rusten 70% van de dag. De waterbedden bieden de dieren extra rust en comfort.

Varkenstoilet en het aanbieden van nestmateriaal trokken de aandacht

Collega’s uit de studieclub van Cathy waren onder de indruk van het varkenstoilet en de resultaten met het aanbieden van nestmateriaal aan hoogdragende zeugen. De mest in het speciale varkenstoilet wordt afgezogen naar een afgesloten tank zodat ammoniak en geur niet meer in de stal en haar omgeving vrij komen. Een stuk gezonder voor varkenshouders, de dieren en de omgeving. Bij VIC Sterksel wordt onderzoek gedaan naar het aanbieden van jute lappen aan zeugen die op het punt van bevallen staan. De zeugen blijken er dankbaar gebruik van te maken. Ze wroeten en besnuffelen de jute lappen en maken er een nest van voor de biggetjes. Dit zogenaamde nestgedrag biedt de zeugen rust en ontspanning rond de bevalling. Daardoor verloopt de geboorte soepeler en prettiger voor de dieren. Na bevalling zijn biedt het nestmateriaal de biggen rust en veiligheid.

VIC Sterksel blij met zo veel belangstelling voor haar innovaties

Daan Somers, manager bij VIC Sterksel is blij met zo veel belangstelling voor het innovatiecentrum. “De varkenshouderij in Nederland en de rest van de wereld is volop in ontwikkeling. Dat is belangrijk want wereldwijd is er een groeiende behoefte aan vlees. Daarvoor zijn vernieuwingen onmisbaar.”