Tjeerd de Jong Prize for Sem Jacobs and Jonna Koper

14 november 2014

On Friday November 14 the Tjeerd de Jong-prijs is awarded for the fourth time. This time Sem Jacobs and Jonna Koper, both wrote a research proposal for a PhD Position at Cell Biology and Immunology, became both second best!

De Tjeerd de Jongprijs is een onderzoeksprijs op het gebied van dierhouderij en economie en is een aanmoediging voor excellente MSc studenten voor het uitvoeren en verdiepen van een bijzonder onderzoek of idee in de afronding van de MSc-fase.

Tijdens het Research Mastercluster (RMC) schrijven studenten een onderzoeksvoorstel voor een promotieonderzoek onder begeleiding van een ervaren onderzoeker. Na een presentatie voor een jury, bestaande uit een Animal Sciences professor, een WIAS personeelslid en een NWO-project manager, wordt de top 3 genomineerd voor de Tjeerd de Jongprijs. Na een 'pitch' van de drie genomineerden voor de Tjeerd de Jong jury wordt de prijs toegekend. De winnaar ontvangt € 2.000 die besteed kan worden aan de ontwikkeling van zijn of haar carrière.

Van de 16 kandidaten die dit jaar het research mastercluster begonnen, mochten er zes een onderzoeksvoorstel schrijven. Op basis van de beoordeling en ranking van de jury van RMC zijn de drie genomineerden voor 2014:

Sem Jacobs
Projecttitel: In vivo dynamics of a developing immune response: real-time imaging of antigen uptake and immune cell trafficking in zebrafish

Jerine van der Eijk
Projecttitel: Effects of early life gut microbiota on social behaviour, with a focus on feather pecking in laying hens

Jonna Koper
Projecttitel: The impact of dietary proteins and exercise on the immune status in fast ageing mice

Achtergrond Tjeerd de Jong-prijs
De Stichting Gebroeders De Jong’s Leen is opgericht in 1921 door Tjeerd de Jong en beheerd het nalatenschap van de gebroeders de Jong. De stichting stelt jaarlijks geldbedragen (pensies) ter beschikking ten behoeve van studie aan nazaten van Herre Rinia (1754-1819) en Reinskje van der Sluys (1763-1827), de grootouders van de stichter van het fonds. In het kader haar 90-jarig jubileum in 2011 heeft de stichting de Tjeerd de Jong-prijs in het leven geroepen welke jaarlijks ter beschikking wordt gesteld. Voor de prijs wordt maximaal een drietal studenten genomineerd van de opleiding Dierwetenschappen aan de Wageningen UR die in de afrondende fase van hun studie deelnemen aan het vak Research Mastercluster. In het kader van dat vak schrijven zij een voorstel voor een eigen onderzoeksproject. De genomineerden dingen met hun onderzoeksproject en hun voorstel tot uitvoering van het project mee naar de prijs. De winnaar ontvangt een geldbedrag. Alle genomineerden ontvangen een aandenken.