verlaagde  verdamping, energiezuinige tomatenteelt

Nieuws

Opzienbarend resultaat tomatenproef met verlaagde verdamping in VenLow energy kas

Gepubliceerd op
11 november 2014

In de zoektocht naar een minimaal energieverbruik voor de teelt van glasgroente koersen we op het Innovatie en Demo Centrum Energie in Bleiswijk aan op een nieuw record. De VenLow energy kas zal naar verwachting half november meer dan 70 kg tomaten voortgebracht hebben met een warmtevraag van slechts 10 m³ aardgas equivalenten. Daarmee heeft het experiment zijn doel gehaald.

Daar moet wel bij gezegd worden dat we behoorlijk geholpen zijn door het bijzonder milde jaar. In een gemiddeld jaar zouden we rond de 12.5 m³ zijn uitgekomen, maar dat is toch nog altijd minder dan de helft ten opzichte van de 27 m³ die als referentie geldt voor een energiezuinige tomatenteelt in de praktijk.

HR++ isolatieglas

Het lage verbruik werd gerealiseerd door de tomaten te telen in een kas met HR++ isolatieglas. De kas had ook nog energiescherm dat ’s nachts gesloten werd en er is een rustig stookregiem aangehouden (rustig opstoken, rustig afbouwen). Ook is het in deze kas niet nodig om gas te verstoken voor de productie van CO2 omdat de kas is aangesloten op de OCAP CO2 infrastructuur.

Minder verdamping, meer besparing

Het grootste verschil met vorig jaar is echter de hoge luchtvochtigheid, die we in de nacht accepteerden. Met die hoge isolatie en dat rustige stoken kwamen we in voorgaande jaren al tot een laag verbruik van 14.5 m³, maar die extra 2 m³ gas die we dit jaar bespaard hebben komt door de beperking van de verdamping, die we met die hoge luchtvochtigheid hebben weten te realiseren. De nachtelijke verdamping liep met 60 liter per m² terug (zo’n 10% van het jaartotaal). Minder verdamping betekent direct een besparing op latente warmte.

Verlaging energieverbruik

In de praktijk wordt vaak gesteld dat een hoge verdamping nodig is voor een goede productie en de tuinders die deze proef hebben gevolgd waren dan ook zeer benieuwd naar eventuele negatieve effecten van zo’n verlaagde verdamping. Het gewas bleek echter net zo goed als in voorgaande jaren te groeien. Er liggen dus ook voor de praktijk nog duidelijke kansen voor de verlaging van het energieverbruik door af te zien van klimaatinstellingen, die bedoeld zijn om de verdamping te stimuleren zonder dat dit productie hoeft te kosten.

De proef is onderdeel van het onderzoeksprogramma Kas als Energiebron, dat  door LTO-Glaskracht en het ministerie van Economische Zaken (EZ) wordt gefinancierd.