Towards zero hunger: ga de uitdaging aan tijdens de SDG conferentie

3 juli 2018

In New York is het High Level Policy Forum (HLPF) van start gegaan, een jaarlijkse VN vergadering waar alle landen hun vorderingen op het gebied van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG) met elkaar bespreken, waaronder Nederland. Dit jaar is het thema ‘transformation towards sustainable and resilient societies’, waarbij onder meer SDG 17 (samenwerking) centraal staat. In het verlengde van de VN-bijeenkomst organiseert WUR op 30 en 31 augustus een conferentie over voedselproblematiek en het belang van samenwerking.

Het programma van de SDG conferentie liegt er niet om. Na een opening door Rector Magnificus Arthur Mol, leidt Louise Fresco, voorzitter van WUR, een debat met drie internationale deskundigen: Akinwumi Adesina, voorzitter The African Development Bank, Paul Polman, CEO Unilever, en Ertharin Cousin, Stanford University en voormalig voorzitter van World Food Programme.

Niet alleen gaan ze in debat, ook nemen ze deel aan de ruime variatie aan workshops. Op de tweede dag vervolgen de workshops, nadat drie keynote sprekers het woord nemen: Rajiv Shah, voorzitter van The Rockefeller Foundation, Shenggan Fan, directeur International Food Policy Research Institute en Carola van Rijnsoever, Ambassadeur Duurzame Ontwikkeling en Arctisch ambassadeur.

Studenten welkom

Studenten nemen actief deel aan de conferentie door mee te doen met de Foodathon. Daarin denken studententeams van over de hele wereld na over specifieke voedselvraagstukken. Binnen 36 uur moeten ze met een oplossing komen. Onderweg schakelen ze hulp in van experts die aanwezig zijn op de conferentie. Het winnende team van de Foodathon krijgt een kleine beurs om het idee verder uit te werken.

Samen aan de slag

Bedrijven, banken, overheden, maatschappelijke organisaties, onderzoekers, grote en kleine financiers en studenten zijn aanwezig om de uitdagingen rondom voedselvraagstukken aan te gaan. ‘We gaan met alle aanwezigen op zoek naar manieren om de duurzaamheidsdoelen te halen’, zegt Jelle Maas, één van de organisatoren van de conferentie. ‘We moeten vooral benutten waar Wageningen goed in is: interdisciplinair problemen aanpakken.’

De SDG conferentie wordt in Wageningen georganisserd in het kader van het honderdjarige jubileum van WUR dit jaar.

Lees meer over de SDG conferentie