Nieuws

Twee Wageningers ontvangen omvangrijke Vidi-beurs

Gepubliceerd op
30 mei 2017

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO heeft aan twee ervaren Wageningse onderzoekers een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Hiermee kunnen zij een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en zelf een onderzoeksgroep opzetten.

De twee Vidi-laureaten zijn:

Dr. Mark Zwart, Plantenvirologie - Hoe excentriek zijn inefficiƫnte virussen?

Virussen hebben vaak gesegmenteerde genomen, maar sommige virussen doen hier nog een schep bovenop en verpakken deze segmenten in verschillende virusdeeltjes. Hoe deze in theorie inefficiƫnte virussen kunnen bestaan is een raadsel. Mark Zwart onderzoekt wat de voordelen zijn van deze excentrieke bestaanswijze.

Dr.ir. Joris Sprakel, Fysische chemie en zachte materie - Moleculaire structuren bouwen met een sjabloon

De natuur bouwt haar delicate structuren vaak met een sjabloon, dat niet alleen als blauwdruk werkt maar een complexe rol speelt in het reguleren van moleculaire interacties. In dit project gaan de onderzoekers ontrafelen hoe dit proces werkt; bijvoorbeeld om te leren hoe we slimmer nieuwe materialen kunnen ontwerpen.

Met een Vidi-beurs kunnen onderzoekers tot vijf jaar onderzoek doen. De Vidi-beurzen worden jaarlijks door NWO toegekend aan ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht.

Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van de zogenoemde Vernieuwingsimpuls van NWO. De onderzoekers zijn vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek.

NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting. Landelijk werden 89 van de 590 ingediende voorstellen gehonoreerd.