Uitreiking Linnaeusprijs 2014 aan vwo-scholieren

24 april 2014

Op donderdag 24 april was in Wageningen de uitreiking van de Linnaeusprijs, een stimuleringsprijs om de belangstelling voor de plantenwetenschappen te verhogen onder vwo-leerlingen. Minke Rijpkema en Madelief Schreuder Goedheijt, leerlingen van het 4e Gymnasium in Amsterdam, ontvingen de hoofdprijs voor hun onderzoek naar de biologische klok van planten.

De tweede prijs is voor Zaïda Rivai en Sebastian Paolini van Helfteren, leerlingen van het Thomas a Kempis - Arentheem College in Arnhem, voor hun profielwerkstuk met de titel: Algen, de Aardse Oerkracht.

Manon Groos en Kirsten Knuver, leerlingen van het Vechtstede College in Weesp, ontvingen de derde prijs voor hun profielwerkstuk over de Communicatie van Planten.

In totaal waren er 56 inzendingen. De winnaars ontvingen uit handen van opleidingsdirecteur Plantenwetenschappen Anja Kuipers, een geldprijs van €1000. Voor de nummers twee en drie waren er geldprijzen van respectievelijk €500 en € 250.

Extra prijs voor plantenverdeling

De extra prijs van €500 voor het beste profielwerkstuk op het gebied van plantenveredeling werd overhandigd door hoogleraar Plant Breeding Richard Visser aan Nadal de Vries en Jorinde Hoek, leerlingen van het St. Bonifatiuscollege in Utrecht, voor hun profielwerkstuk over genetische modificatie van mais in ontwikkelingslanden. Er waren 4 profielwerkstukken ingestuurd die te maken hadden met plantenveredeling.

Zesde Linnaeusprijs

Het Departement Plantenwetenschappen van Wageningen University, schreef dit jaar voor het zesde jaar op rij de Linnaeusprijs uit, een prijsvraag voor het beste profielwerkstuk op het gebied van de plantenwetenschappen. Het is een stimuleringsprijs om de belangstelling voor de plantenwetenschappen te verhogen onder vwo-leerlingen, zodat aan de grote vraag van het bedrijfsleven naar goed opgeleide plantenwetenschappers kan worden voldaan. Mede door dit initiatief is het aantal studenten Plantenwetenschappen in stijgende lijn.

Biologische klok van planten

Een goed profielwerkstuk over een origineel onderwerp.
Uit het juryrapport van de eerste prijs

Het winnende profielwerkstuk bevat een goed uitgewerkte literatuurstudie en een goede experimentele setup. Wat de jury leuk vond was dat dat Minke en Madelief een heel oud experiment uit 1928 in een modern jasje hebben gestoken, door met een time-lapse camera te werken. Opvallend was dat de prijswinnaars goed in staat bleken om veel hulptroepen te mobiliseren om hun profielwerkstuk tot een succes te maken, waaronder de kat Polly. Zij sluiten hun profielwerkstuk af met mogelijke toepassingen van kennis van de biologische klok van planten, bijvoorbeeld in de landbouw.

Algen, de Aardse Oerkracht

Zoals vaker de afgelopen jaren waren er weer diverse inzendingen over algen en de productie van biodiesel. Voor de jury is het dan de taak om de eigen creativiteit van de scholieren te zoeken naast de standaardproeven. Bij tweede-prijswinnaars Zaïda en Sebastian viel op dat ze het vraagstuk van energie uit algen hebben vertaald naar hun eigen school door een ontwerp te maken voor een algen-energiecentrale op basis van een verticale buizenreactor voor het dak van de school.

Communicatie van planten

Manon en Kirsten, winnaars van de derde prijs, hebben in samenwerking met de afdeling Environmental Biology van de Universiteit Utrecht gezocht naar een antwoord op de vraag: Communiceert de plant Arabidopsis thaliana met soortgenoten na blootstelling aan schadelijke UV straling, en als dat zo is, hoe reageren de ontvangers dan op de communicatie?