Nieuws

Valsspelende planten bepalen de vegetatie van de toekomst

Gepubliceerd op
17 oktober 2014

Eén van de belangrijkste vragen die plantenwetenschappers op dit moment bezighoudt, is hoe planten in de toekomst zullen reageren op klimaatverandering. Dit bepaalt hoe voedselproductie, maar ook koolstoffixatie en daarmee afremming van klimaatverandering zich in de toekomst zullen ontwikkelen.

Hierbij gaan de meeste wetenschappers uit van Darwin’s 'Survival of the fittest'; planten zullen waarschijnlijk optimaal reageren op klimaatverandering, zodanig dat groei en zaadproductie onder die omstandigheden maximaal blijven. Maar, in het toonaangevende plantwetenschappelijke tijdschrift New Phytologist, laat promovenda Marloes van Loon samen met een groep Wageningse en Utrechtse onderzoekers, zien dat, omdat planten met elkaar concurreren om grondstoffen (water, nutriënten en licht), planten alleen maar fitter hoeven te zijn dan hun buurplanten. Dit kan belangrijke gevolgen hebben voor de reactie van planten op klimaatverandering.

Concurrentie buurplanten

Bijvoorbeeld, een vegetatie met een optimale hoeveelheid bladoppervlak, waarbij dus de baten (extra lichtonderschepping en fotosynthese) en kosten (grondstoffen die in blad moeten worden geïnvesteerd) ideaal afgestemd zijn, is niet bestand tegen een binnendringende plant die meer bladoppervlak maakt. Deze plant onderschept namelijk meer licht dan zijn buurplanten en zal daardoor de buurplanten weg concurreren. Het uiteindelijke resultaat is een vegetatie die als geheel minder CO2 vastlegt en waarschijnlijk minder zaad produceert, omdat meer wordt geïnvesteerd in concurrentie om dezelfde hoeveelheid licht.

Een dergelijke strategie van een organisme die ten koste gaat van het belang van de gemeenschap, wordt in de speltheorie aangeduid als vals spelen. Van Loon et al. laten zien dat een dergelijk valsspelers scenario de effecten van klimaatverandering op vegetaties beter kan voorspellen.

Publicatie

Marloes P. van Loon, Feike Schieving, Max Rietkerk, Stefan C. Dekker, Frank Sterck, Niels P. R. Anten: How light competition between plants affects their response to climate change - New Phytologist, Vol 203 Issue 4