Van werk dat geen naam heeft tot kantelpunten in Museum De Casteelse Poort

6 juli 2018

“Wat is er toch in 100 jaar veel veranderd”, constateert een bezoeker in het gastenboek van museum de Casteelse Poort in Wageningen na een bezoek aan de tentoonstelling ‘WUR 100 jaar; Gemaakt voor Stad en Wereld’. Deze bescheiden, maar informatieve overzichtstentoonstelling laat zien wat de invloed is geweest van belangrijke Wageningse wetenschappers aan de hand van hun ontdekkingen en hun hobby’s. Interessant voor WUR-medewerkers (ook Engelstalige), voor inwoners van Wageningen, eigenlijk voor iedereen die een beetje in historie is geïnteresseerd.

Zoete most en muziek

Hoogtepunten uit de historie van de landbouwhogeschool zijn te vinden op de eerste verdieping in drie zalen voorzien van de WUR-kleuren; groen en blauw. Natuurlijk begint het met de voorlopers van en de officiële oprichting van de LH in 1918.

Zelfportret Sprenger.JPG

Het onderzoek aan ‘zoete most’ van eerste hoogleraar Tuinbouwplanten-teelt prof. Sprenger wordt in beeld gebracht samen met zijn schilderijen van appels en een zelfportret. De grote hobby van hoogleraar Wiskunde Van Uven was muziek en al in 1919 richt hij het Wagenings Studenten Orkest (WSO) op, dat later mét koor overgaat in WSKOV. Hij is zelf dirigent tot 1957. Ook is er een verhaal gewijd aan ir. Mas Sewandono, een wetenschappelijk ambtenaar aan de LH, die in de jaren dertig al onderzoek deed naar duurzaamheid in de bosbouw in Indonesië.

Cartophoot

In de volgende zaal is aandacht voor ‘werk dat geen naam heeft’. In 1951 wordt mevrouw Mien Willinge Prins-Visser aangesteld als vrouwelijke hoogleraar landbouwhuishoudkunde in Wageningen, de eerste vrouw in een mannenbolwerk. Bij haar inauguratie verhaalt zij over de moeizame start van het vak huishoudkunde in Wageningen. Zij ontwikkelde zich tot een pionier op haar vakgebied. Bij haar onderwerp, strategisch geplaatst bij een oude schouw, staat modelmeubilair voor het functioneel inrichten van een woonvertrek. Op de schouw weckpotten met groenten en fruit.

Modelmeubilair.JPG

Ook de cartophoot van prof Hofstee, benoemd tot hoogleraar sociologie n 1946, is hier te vinden. Met deze een demografische kaart van Nederland met 800 puzzelstukjes die hij samen een puzzelfirma ontwikkelde, konden onderzoekers snel thematische kaarten (cartogrammen) van de samenstelling van de Nederlandse bevolking maken. In een tijdlijn wordt de historie van de LH tot WUR getoond: van de opening van de Aula door Wilhelmina tot de viering van het 100-jarige jubileum dit jaar.

Over liefde gesproken

Tot slot komen in de derde zaal aan de orde de onderwerpen; ‘Over liefde gesproken’, met als woordvoerder Iteke Weeda, Food Valley met voor-

Kantelpunten.JPG

loper prof. Hautvast, de ontwikkelingen in de entomologie en het onderzoek naar kantelpunten in de natuur. Hier zijn ook twee video’s te bekijken van een vraag- gesprek van Andries Knevel met Iteke Weeda en een uitleg over de essentie en betekenis van kantelpunten in de natuur, het onderzoek waar prof. Marten Scheffer in 2009 de Spinozapremie voor kreeg.

Wageningen in oorlogstijd

Als je toch op de bovenverdieping van het museum bezoekt, neem dan ook de kleine expositie over Wageningen in de oorlog mee. Hier is aandacht voor de capitulatie in hotel de Wereld, voedseltransporten, de Jodenvervolging, het verzet in Wageningen, en de meerdere evacuaties van de Wageningse bevolking. In diverse video’s komen ooggetuigen aan het woord.