Vanilleyoghurt maakt gelukkig

Nieuws

Vanilleyoghurt maakt gelukkig

Gepubliceerd op
14 december 2015

Onderzoek heeft uitgewezen dat het eten van vanilleyoghurt gelukkig maakt. En dat mensen na het eten van dit toetje meer positieve emoties voelen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij Wageningen UR Food & Biobased Research in samenwerking met andere kennisorganisaties.

Welke invloed heeft het eten van yoghurt op onze emoties? Deze vraag stond centraal voor de onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased Research, de University of Natural Resources and Life Sciences in Oostenrijk en het VTT Technical Research Centre in Finland.

Gezichtsuitdrukkingen

Tijdens het onderzoek werden 3 groepen van 24 mensen gevraagd te reageren op afbeeldingen van andere mensen met verschillende gezichtsuitdrukkingen. De respondenten werd gevraagd hoe deze personen op hen overkwamen. Dit deden ze door de gezichten van deze personen te beoordelen op 6 positieve en 6 negatieve persoonskenmerken b.v. aardig, betrouwbaar, gespannen. Het idee achter deze methode is dat mensen hun eigen emoties projecteren op anderen, zodat hun beoordeling als het ware hun eigen gemoedstoestand weergeeft.

Positieve emoties

De test werd steeds herhaald na het eten van verschillende soorten yoghurt. Na het eten van vanilleyoghurt gaven de deelnemers de meest positieve antwoorden en beoordeelden de onderzoekers hun emoties als meest positief. Ook als mensen yoghurt aten met een lager vetgehalte voelden ze zich sterker en hadden een positieve emotie, maar dat effect was aanzienlijk kleiner. Het toevoegen van andere smaken, zoals vers fruit had geen effect op de gemoedstoestand.

Onbewuste keuzes

Door het toepassen van bovengenoemde methode is het mogelijk om bepaalde informatie te vergaren die met een klassieke smaaktest niet naar boven zou komen. Ook ontstaat inzicht over hoe mensen onbewust reageren op een product. Dit soort informatie kan zeer waardevol zijn voor fabrikanten, omdat veel keuzes die mensen maken bij de aankoop van producten onbewuste keuzes zijn.