Nieuws

Vaststellen juiste oorzaak kuchende kalveren belangrijk voor inzet therapie

Gepubliceerd op
8 oktober 2015

In het Tijdschrift voor Diergeneeskunde van oktober 2015 verscheen het artikel ‘Kuchende kalveren: (Koppel)kuur op basis van kliniek of toch diagnostiek?’. In dit artikel beschrijven Adriaan Antonis en Miriam Koene, beiden onderzoeker bij CVI, de resultaten van een veldonderzoek naar de oorzaak van luchtwegproblemen bij kalveren, waarbij diagnostische mogelijkheden worden besproken.

Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen bacteriële- en virale ziekteverwekkers. Wanneer het hoesten veroorzaakt wordt door een bacteriële infectie, kan de inzet van antibiotica soelaas bieden. Is de oorzaak een virale infectie dan kan vaccinatie een beter alternatief zijn. Desalniettemin bleek destijds (in 2011) dat circa tweederde van de ondervraagde dierenartsen niet of nauwelijks laboratorium­onderzoek aanvroegen of resultaten ervan afwachtten voordat zij de therapie voor de kalveren startten. Om meerdere redeneren, waaronder de problematiek rondom antibioticumresistentie, zou dit wel aan te bevelen zijn.

Speciaal voor luchtwegproblemen  bij kalveren, ontwikkelde CVI de RespoCheck. Deze multiplex PCR-test toont snel de belangrijke ziekteverwekkers aan die er op het geteste bedrijf zijn, zodat een effectieve aanpak van de luchtwegproblemen mogelijk is.