Persbericht

Veel Wagenings onderzoek op World Expo Milaan

article_published_on_label
1 mei 2015

Op de Wereldtentoonstelling in Milaan is in het Nederlandse paviljoen veel vernieuwend onderzoek te zien van Wageningen UR. Dit loopt uiteen van afvalwaterzuivering met algen en oesterriffen als dijkbescherming tot invloeden van klimaatverandering op landbouwopbrengsten en suikerbiet als grondstof voor frisdrankflessen. De Wereldtentoonstelling opent 1 mei en duurt tot en met 31 oktober 2015.



De Wereldtentoonstelling wordt eens in de vijf jaar georganiseerd, steeds in een andere stad. Het thema voor deze 34e wereldtentoonstelling is Feeding the planet, energy for life. Dit omvat technologie, innovatie, cultuur, tradities en creativiteit en hoe deze elementen zich verhouden tot eten en diëten. Daarbij is ook aandacht voor het recht op gezond, veilig en voldoende voedsel voor alle wereldbewoners.

Op de Wereldtentoonstelling zijn 145 landen aanwezig. Samen vertegenwoordigen zij 94 procent van de wereldbevolking. Het Nederlandse paviljoen heeft als thema Share, Grow, Live, en laat zien dat Nederland voorloper is op het gebied van innovatieve landbouw en wereldwijde handel. Er is veel informatie te vinden over onderwerpen als drinkwater, aquacultuur, veredeling van gewassen en dieren, en teelten van de toekomst. Het paviljoen verwacht dagelijks vijftienduizend bezoekers.

Planten kweken op Mars

Een van de toekomstgerichte onderzoeken van Wageningen UR die in het Nederlandse paviljoen worden gepresenteerd is onderzoek naar hoe goed planten groeien op Marsgrond. Die grond bestaat uit vulkanisch gesteente, en dat is moeilijk in cultuur te brengen. Het onderzoek levert kennis op voor als mensen naar de planeet Mars gaan, het doel van het project Mars One. Maar de kennis is ook toepasbaar voor het verbouwen van gewassen op moeilijke gronden op aarde.

Verbeterde ui

Een ander voorbeeld van Wagenings onderzoek op de Wereldtentoonstelling dat bijdraagt aan het voeden van de wereld, is de ontrafeling van het genoom van de ui eerder dit jaar. Uien worden wereldwijd veel gegeten en zijn een bron van vitaminen, mineralen en vezels. Meer kennis van de uiengenen maakt het mogelijk om variëteiten te ontwikkelen die goed groeien op onvruchtbare bodems of in andere klimaatomstandigheden. Dit komt de voedselzekerheid ten goede.

Voedsel

De Nederlandse inzending heeft ook aan lekker eten gedacht. Geheel in festivalstijl staan er negen mobiele keukens (food trucks) op het terrein, waar bezoekers typisch Nederlands street food kunnen proeven. Denk aan stoofvlees, poffertjes, worstenbroodjes, biologische friet en de Dutch Weed burger, een hamburger gemaakt van duurzaam gekweekt zeewier. In een grote glazen kas met dakterras – een knipoog naar de Nederlandse tuinbouw – wordt dagelijks een menu geserveerd waarbij de Italiaanse en de Hollandse keuken samenkomen.