Nieuws

Veel aandacht voor agrifood in Europese Future Internet Accelerator programma

Gepubliceerd op
27 september 2016

21% van de binnen het Accelerator- programma ontwikkelde applicaties richten zich op de agri-food sector. Daarmee staat deze sector op de eerste plaats. Dit is het resultaat van de drie Accelators projecten die zich op deze sector richten. Wageningen Economic Research neemt in al deze projecten deel; als coördinator van Smart Agri-Food en als partner van FInish en Fractals. Een selectie van de deelnemende teams presenteerde haar applicatie tijdens de gezamenlijke afsluitende bijeenkomst van Smart Agri-Food en FInish in Düsseldorf. Daarbij vielen twee Nederlandse teams in de prijzen.

Smart-Agri Food internetinnovaties

Het Europese Future Internet Accelerator programma stimuleert de ontwikkeling van innovatieve internetapplicaties door het gebruik van FIWARE, een uitgebreide ‘gereedschapskist’ met open source internettechnologieën. Smart Agri-Food, FInish en Fractals verstrekten de afgelopen twee jaar samen ruim 14 miljoen euro subsidie aan 138 teams van Europese startups en mkb, waarvan 12 uit Nederland. Daarbij stimuleerde Smart-Agri Food internetinnovaties voor boeren en tuinders, FInish voor versketens, terwijl Fractals zich specifiek richtte Zuid-Oost Europa. Doel is om de productiviteit en duurzaamheid van de agrarische sector te stimuleren.

Winnende Nederlandse teams

Van de winnende Nederlandse teams behoorde De Babbler oplossing van het Utrechtse bedrijf iTude bij de beste drie applicaties van FInish en ontving een prijs van 50.000 euro. Het team van Sur+ uit Eindhoven ontving een prijs van 10.000 euro voor het uitbouwen van haar applicatie.

Babbler is een oplossing om transporten digitaal te verzegelen en te monitoren. Het bestaat uit een draadloos apparaatje (Bluetooth en LoraNET) met sensoren, een smartphone applicatie waarmee een container digitaal kan worden verzegeld en een webapplicatie om op afstand te kunnen zien wanneer de verzegeling verbroken wordt en wat de actuele plaats en temperatuur is.

Sur+
richt zich op het verminderen van voedselverspilling en voedselarmoede. Met een webapplicatie verbindt zij op lokaal niveau telers, restaurants en voedselbanken, zodat het snel en makkelijk inzichtelijk is waar groente en fruit overschotten in de regio beschikbaar zijn.