Nieuws

Veelbelovende labtests in strijd tegen slakken

Gepubliceerd op
10 oktober 2017

Slakken zijn een probleem voor veel gewassen. Ze beschadigen jonge scheuten en van vanwege hun verscholen leefwijze zijn ze moeilijk te bestrijden.

De slakken voor de proef zijn door telers uit de Gewascoƶperatie Alstroemeria uit hun gewassen verzameld en aangeleverd. Met financiĆ«le ondersteuning van een RVO kennisvoucher hebben ondernemers een verkennend onderzoek laten doen naar een aantal gewasbeschermingsmiddelen getest op laboratorium schaal.

Geteste pesticides

In de teelt van Alstroemeria komt Deroceras invadens voor, ook wel de Zuidelijke akkerslak. In die van Cymbidium, d Lehmania valentiana, ofwel de Spaanse aardslak. Getest zijn de op dit moment toegelaten middelen:

  • Metarex Inov (lokstof en metaldehyde)
  • Sluxx HP (ijzer(lll)fosfaat)
  • Nemaslug (aaltjes)

Daarnaast zijn drie middelen getest die in Nederland nog geen toelating als gewasbeschermingsmiddel hebben, maar waaraan in de literatuur veelbelovende bestrijdingseffecten worden toegeschreven.

In de laboratoriumtest gaven alle middelen, met uitzondering van een van de niet-toegelaten middelen, doding. De slakken uit Alstroemeria zijn kleiner dan die uit Cymbidium en gaan daardoor sneller dood.