Veelgevraagde tong kan jaarrond in viskwekerij groeien

Nieuws

Veelgevraagde tong kan jaarrond in viskwekerij groeien

Gepubliceerd op
26 februari 2015

Tong uit de Noordzee plant zich slechts voort in april en mei. Daardoor is de veelgevraagde vis niet op rendabele manier in viskwekerijen op te groeien. Onderzoekers van IMARES Wageningen UR zijn er echter in geslaagd om de condities voor tong die in een viskwekerij opgroeit zodanig te kiezen dat de vis zich buiten het seizoen ging voortplanten. Door ook de juiste dieren te kiezen wordt het nu mogelijk om tong jaarrond rendabel te kweken, zodat de marktvraag niet alleen met Noordzeetong hoeft te worden vervuld.

Foto: Larven van G2-tong (2 dagen na uitkomen ei) van 5 mm.

Begin januari 2015 produceerden onderzoekers van IMARES Wageningen UR de eerste jonge tong (Solea solea) buiten het seizoen uit eerstegeneratietong van viskwekerijen. Deze eerstegeneratietong werd geselecteerd in een fokprogramma. Hierdoor werd het mogelijk een nieuwe generatie jonge tong te kweken die door het jaar heen beter groeit. Voor een optimale productie binnen viskwekerijen is het van essentieel belang om het hele jaar door jonge vis te produceren die voldoet aan de wensen van de consument, zoals grootte en constante kwaliteit.

Winterseizoen nabootsen

In het voorjaar van 2012 waren de onderzoekers van IMARES al in staat om uit eerste generatie (G1) vis die op viskwekerijen was gekweekt een tweedegeneratie (G2) tong te produceren. De G1-kweekvis werd daartoe in overdekte kweektanks gehouden onder volledig gecontroleerde temperatuur- en lichtcycli. Een natuurlijk, koud winterseizoen is essentieel om de G1-kweekvis zich in het natuurlijke paaiseizoen in april te laten voortplanten. Dit onderzoek werd onlangs gepubliceerd in General and Comparative Endocrinology.

Tong van voldoende formaat

Na het aanvankelijke succes in 2012 richtte men zich op de productie van G1-kweekvis buiten het seizoen. Dit recente succes maakt de kweek van tong gedurende het hele jaar mogelijk, waardoor kweek- en groeifaciliteiten constanter en voordeliger kunnen worden benut. Dit zorgt ervoor dat er het hele jaar door tong van voldoende formaat voor de markt kan worden geproduceerd. Dit is essentieel voor een commerciële productie van tong. In het specifieke geval van de commerciële kweek van tong zijn grote aantallen jonge vis nodig, omdat het uiteindelijke marktgewicht van de vis relatief laag is (250 à 300 gram). Vanuit commercieel oogpunt is de constante productie van jonge vis op bestelling niet alleen praktisch, maar ook veel rendabeler dan het kweken van jonge vis tijdens slechts één korte periode van het jaar.

Jonge tong

De temperatuur- en licht-donkercycli die in het paaiseizoen van 2012 tot een succesvolle kweek leidden, werden met drie maanden verkort en toegepast op geselecteerde G1-kweekvis. Deze G1-kweektong werd uitgekozen in een fokprogramma. Dit leidde interessant genoeg begin januari 2015 tot bevruchte G2-eieren die jonge vissen hebben voortgebracht. Met deze succesvolle kweek buiten het seizoen laten de IMARES-onderzoekers van de afdeling Aquacultuur zien dat het mogelijk is het hele jaar door jonge tong te leveren.