Veilige oesterzwammen van Rotterdamse koffie

Nieuws

Veilige oesterzwammen van Rotterdamse koffie

Gepubliceerd op
26 mei 2015

Sinds enige jaren worden in het oude Tropicana in Rotterdam oesterzwammen geteeld. Het bedrijf RotterZwam gebruikt de catacomben van het zwembad voor de teelt van deze paddestoelen. Deze zwammen worden geteeld op koffieprut. Het bedrijf – twee enthousiaste entrepreneurs - collecteert deze prut vanuit heel Rotterdam, vermengt het met mycelium en hangt het mengsel in zakken in klimaatgecontroleerde ruimtes: de oude kleedkamers.

Het bedrijf is voorbij de opstartfase. Het bedrijf richt zich naast de productie van oesterzwammen op kennisdeling – open source kennisontwikkeling en het geven van trainingen en de verkoop van thuisteeltsystemen, en ontwikkelt zich richting nieuwe markten en nieuwe systemen.

De teelt van oesterzwammen op koffieprut is zeer ongebruikelijk en roept daarom bij consumenten veel vragen op. Zit er geen cafeïne in? Zitten er geen zware metalen in of pesticiden? Etcetera.

Dergelijke vraagstukken zijn herkenbaar voor nieuwe, urbane initiatieven. Innovatie staat aan de basis van veel stadslandbouwbedrijven, maar innovatie roept ook weer veel vragen op bij consumenten. Deze vragen zijn vervolgens te duur om te beantwoorden, en vormen daarmee een rem op het initiatief. Wageningen UR Glastuinbouw ondersteunt innovatieve concepten in de stadstuinbouw.

Vanuit het topsectorenprogramma PPS-Stadstuinbouw kon Wageningen UR Glastuinbouw RotterZwam helpen bij hun innovatie door een goede analyse te maken van het product. Uit deze analyses blijkt dat alle mogelijke schadelijke stoffen ver onder de Europeese norm liggen voor veiligheid: Oesterzwammen van de koffieprut zoals RotterZwam ze teelt zijn veilig (en lekker)!