Verbinding tussen kunst en bodem

9 december 2020

In het jaarlijkse BIS Nederland Symposium, dit jaar gecombineerd met het Praktijkfestival Ondergrond, hebben we de gewoonte om aan het thema bodem verbonden beeldend kunstenaar uit te nodigen. Dit jaar is het vanwege de corona geen live optreden geworden, maar een filmpje.

Louise Fresco schreef het al in haar boek Kruisbestuiving: “Wetenschap en kunst beïnvloeden samen ons wereldbeeld en leren ons beide “scheef” te kijken naar dat wat niet voor de hand ligt.” Daarvoor doen ze beide onderzoek naar materialen en processen, zetten alternatieven naast elkaar en kijken wat wel en wat niet werkt en presenteren tenslotte wat ze gevonden hebben. In het boek “Houtskool” van beeldend kunstenaar Lisanne Sloots en in haar werk zie je deze parallellen mooi terug. Net als onderzoekers begint Lisanne met een literatuuronderzoek en neemt ze ons mee op de lange reis die het houtskool heeft afgelegd. Vervolgens verzamelt ze een grote hoeveelheid houtsamples en laat er verschillende stookprocessen op los. Het resultaat wordt vervolgens uitgebreid getest op (teken)papier waarbij de geproduceerde lijn, de kleurtoon, de brosheid en de poedervorming nauwlettend bekeken en beschreven worden. Tenslotte bepalen al die eigenschappen welk houtskool geschikt is voor een bepaald werk wat ze in haar gedachten heeft.

Bekijk het filmpje hier