Nieuws

Verlenging van teeltseizoen aardbeien in Middellandse Zeegebied

Gepubliceerd op
26 mei 2014

Binnen het EU-FP7 project Euroberry onderzoekt Wageningen UR Glastuinbouw middelen voor het verlengen van de teeltseizoen van aardbeien in eenvoudige tunnels. Met name de kans op het uitstellen van vorst voor de herfstteelt en op hoge temperaturen in het voorjaar, door aanpassing van de eigenschappen van de cover is geëvalueerd. Voor coöperatieve telers van kleine vruchten in de Italiaanse Alpen, op 600 tot 800 meter boven zeeniveau, zijn, na aanpassing en validatie van het kasklimaatmodel KASPRO, verschillende opties geanalyseerd.

Bij het onderzoek naar het verlengen van de herfstteelt bleek dat een energiescherm met het tweeledige effect van het voorkomen van stralingsverliezen en het beperken van de uitwisseling van lucht (waardoor de warmte die vrijkomt uit de grond 's nachts wordt binnengehouden) bevriezing zou kunnen vertragen voor circa zes weken.

Voor uitbreiding van het lenteseizoen is kalk is de enige aanvaardbare optie voor wat betreft de covereigenschappen.

Betere opties, omdat hiermee assimilatie niet wordt beperkt, zijn: gedwongen ventilatie om de uitwisseling van lucht te verhogen (het bereiken van 35 °C in de tunnel kan hiermee worden vertraagd met circa zes weken) en hogedruk misting in de tunnels (hiermee wordt 35 °C nooit bereikt).

De haalbaarheid en mogelijke implementatie van (sommige van) deze methoden zal worden onderzocht in de volgende fase van het project.

Meer informatie