Nieuws

Versoepeling maatregelen vogelgriep

Gepubliceerd op
14 april 2017

Aanpassing van het bezoekverbod aan vogelverblijfplaatsen en het verplicht klinisch onderzoek bij vervoer van pluimvee is niet langer verplicht. De overige landelijke maatregelen tegen de vogelgriep, zoals de ophok- en afschermplicht, blijven van kracht. Dat maakte het ministerie van Economische Zaken donderdag 14 april bekend.

Uit de risicobeoordelingen van de deskundigengroep blijkt dat met name het verspreidingsrisico tussen bedrijven is gedaald. Daarom wordt het bezoekverbod nu versoepeld. Voor hobbyhouders van vogels komt het bezoekverbod te vervallen. Bij commerciële pluimveebedrijven is bezoek alleen mogelijk als wordt voldaan aan een streng hygiëneprotocol. Het verplichte klinisch onderzoek voor het vervoer van pluimvee naar een pluimveebedrijf en het klinisch onderzoek van eenden en kalkoenen die bij een slachthuis worden aangeboden, is niet langer verplicht.

Staatssecretaris Martijn van Dam heeft in een kamerbrief de Tweede Kamer geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen rondom vogelgriep. Hij gaat daarmee in op het laatste advies van de deskundigengroep dierziekten. Ook past hij enkele landelijke maatregelen voor vogelgriep aan.