Nieuws

Vertelwedstrijd voor wetenschappers voor het eerst in de stad

Gepubliceerd op
15 maart 2018

FameLab, een internationale vertelwedstrijd voor jonge wetenschappers, wordt voor het eerst in de stad Wageningen gehouden. De afgelopen jaren was het decor het gebouw Impulse op de campus, nu De Wilde Wereld. In totaal doen achttien deelnemers mee aan FameLab Wageningen op vrijdagavond 16 maart. De twee winnaars mogen meedoen aan de landelijke finale op 9 mei in Utrecht.

FameLab begon als een competitie in 2005 tijdens het Cheltenham Science Festival. Al snel werd duidelijk dat de vertelwedstrijd een goede manier was om wetenschappers en hun onderzoek op een toegankelijke en laagdrempelige manier in contact te brengen met het grote publiek. Deelnemers mogen tussen de 21 en 40 jaar oud zijn en moeten binnen drie minuten een helder verhaal in het Engels houden over hun onderzoek aan een jury. Het moet zo verteld worden dat zelfs een leek het makkelijk kan volgen.

Internationale competitie

Al snel groeide het van origine Engelse FameLab uit tot een internationale competitie. Elk jaar doen er meer landen mee; dit jaar ongeveer dertig. Wageningen University & Research doet sinds 2014 mee. Vorig jaar werden er twee Wageningse wetenschappers afgevaardigd naar de landelijke finale: Sabine Vreeburg en Sophie Le Hesran.

Juryvoorzitter in Wageningen is Cathelijne Stoof. Zij is fan van FameLab en ziet het als een mooie manier voor wetenschappers om het brede publiek te interesseren voor hun onderzoek. 'Het wordt steeds belangrijker om ook aan de samenleving te laten zien waar je als onderzoeker mee bezig bent. Er zit een interessant verhaal in elk type onderzoek, of het nu sterk fundamenteel is of heel toegepast.'

'De kunst is,' vertelt Sloof, 'om eerst dat verhaal te herkennen en het daarna op een toegankelijke manier te vertellen. FameLab traint onderzoekers hierin en biedt ze een podium om het grote publiek te bereiken met hun verbazingwekkend, opwindend of verrassende verhaal.'

FameLab Wageningen is op vrijdag 16 maart in De Wilde Wereld, Burgtstraat 1, Wageningen (in het centrum). De zaal is open om 18.30 uur. Aanvang 18.45 uur. Einde circa 22.00 uur. Let op: de presentaties zijn in het Engels.