Persbericht

Vici-beurs Wageningse wetenschapper voor onderzoek aan stikstofsymbiose

article_published_on_label
27 januari 2014

De Wageningse plantenwetenschapper René Geurts heeft een Vici-subsidie van Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) ontvangen. Hij besteedt het bedrag van anderhalf miljoen euro aan onderzoek naar de oorsprong van de samenwerking tussen sommige planten en bacteriën die stikstof uit de lucht kunnen vastleggen. René Geurts werkt aan het Laboratorium voor Moleculaire Biologie van Wageningen University.

De moleculair bioloog René Geurts gaat uitzoeken waarom sommige plantensoorten wel en andere niet met stikstofbindende rhizobiumbacteriën kunnen samenwerken. Zo’n symbiose geeft de plant de mogelijkheid zonder stikstofbemesting te groeien. De rhizobiumsymbiose is het bekendst van vlinderbloemige planten, zoals boon, erwt en soja. Maar een soortgelijke samenwerking komt ook voor bij tropische Parasponia-bomen uit de Cannabis-familie. In evolutie hebben Parasponia en vlinderbloemige planten de symbiose onafhankelijk van elkaar verworven. Echter, bij Parasponia is dit veel recenter gebeurd dan bij vlinderbloemigen. In zijn onderzoek gaat Geurts gebruikmaken van Parasponia om essentiële genetische veranderingen op te sporen die een plant in staat stellen een stikstofbindende symbiose met rhizobiumbacteriën aan te kunnen gaan.

NWO verstrekte aan 31 vooraanstaande wetenschappers in Nederland een Vici-subsidie. Deze onderzoekers kunnen elk voor een bedrag tot 1,5 miljoen euro de komende vijf jaar hun onderzoeksgroep verder uitbouwen. Totaal is er dus circa 46 miljoen euro in wetenschappelijk onderzoek geïnvesteerd. De Vici-toekenningen vormen een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland.