Choice arena with LED lighting on the side. Camera records a movie for 1-8 hours

Nieuws

Video-systeem analyseert razendsnel resistentie tegen insecten

Gepubliceerd op
27 juni 2014

Met behulp van een geautomatiseerd ‘videotracking systeem’ kan de voor- en afkeur van insecten voor verschillende planten op een snelle, eenvoudige en objectieve manier worden bepaald. “Dit biedt de mogelijkheid om grote hoeveelheden planten te screenen op resistenties tegen plaaginsecten”, zegt onderzoeker dr. Maarten Jongsma van Wageningen UR.

Het systeem laat plaaginsecten in het laboratorium, onder gestandaardiseerde condities, de keus maken: lopen ze na vrijlaten naar blaadje A of blaadje B? De route die het insect daarbij aflegt en ook de tijd die het op een bepaald blaadje blijft zitten, wordt vervolgens door de computer geanalyseerd, waarmee uiteindelijk een objectieve maat kan worden gegeven aan de eventuele resistentie van een bepaalde plant tegen het geteste insect.

Kijken naar directe gedrag van insect

“Met deze nieuwe methode kunnen we heel snel een groot aantal planten testen op hun eventuele resistentie tegen bijvoorbeeld zuigende insecten. Het vernieuwende is dat we daarbij kijken naar het directe gedrag van het insect. We hoeven dus niet te wachten op het optreden van schade aan de plant of op de reproductie van het betreffende insect. We gaan hiermee echt terug naar het vroegste signaal dat je kunt oppikken”, aldus onderzoeker Jongsma. “Binnen een paar uur weet je welke planten het minst aantrekkelijk zijn voor plaaginsecten.”

Ondersteuning veredeling op insectenresistentie

In het onderzoek werkt Jongsma onder andere samen met plantenziektekundige Bas Brandwagt van Royal van Zanten. “Ik zie grote voordelen in dit systeem”, zegt Brandwagt. “Ten eerste ben je objectief aan het meten in plaats van subjectief aan het kijken, met alle risico’s op fouten van dien. Je kunt grote aantallen monsters van verschillende genotypes op een snelle manier screenen. Natuurlijk is de meting van een insect op een klein stukje uit een blad nog niet hetzelfde als een meting op een complete plant, maar als voorselectie is deze innovatie potentieel een prima ondersteuning van de veredeling op insectenresistentie”, aldus Brandwagt.

Focus op trips, bladluis en witte vlieg

Het systeem wordt nu verder ontwikkeld in samenwerking met Noldus Information Technology en naast Royal van Zanten nog een drietal veredelaars van groentes en bloemen, vertelt Jongsma. “Het is ons doel om de methode geschikt te maken voor specifieke insect-gewas combinaties. Daarbij ligt de focus op trips, bladluis en witte vlieg. Daarnaast is er de mogelijkheid om ook protocollen te ontwikkelen voor andere insect-plant combinaties. De planning is dat er over drie jaar een concreet product ligt.