Videoboodschap Week van de Circulaire Economie

Videoboodschap Week van de Circulaire Economie

20 januari 2017

Van 16 t/m 24 januari is het Week van de Circulaire Economie. Wageningen University & Research heeft drie video’s ontwikkeld voor nu.nl waarmee ons werk aan duurzame grondstoffen voor materialen uit algen, paardenbloemen en suikerbiet centraal staat. Nieuwsgierig? Bekijk onderstaande video's!

Van suikerbiet naar frisdrankfles

Plantaardig restmateriaal, een onderdeel van biomassa, wordt nu vooral gebruikt voor voedsel en veevoer. Maar zelfs wanneer dat ervan gemaakt is, blijven er nog restproducten over. Bij de verwerking van suikerbieten blijft bijvoorbeeld pulp over. En wat blijkt? Daar kun je onder andere plastic van maken, aldus Jacco van Haveren.

Algen: het groene goud

De wereldbevolking groeit en daarmee ook de behoefte aan energie, chemicaliën, en producten zoals plastic, zeep, schoonmaakmiddelen, verf en lijm. Om daarin te kunnen voorzien, moeten we overstappen naar een economie, waarin we de grondstoffen voor deze producten uit duurzame, hernieuwbare bronnen halen. Een voorbeeld van een van de meest duurzame oplossingen zijn micro-algen.

Autobanden uit paardenbloemen maken

We kunnen in de toekomst regenwouden behouden door autobanden te maken van natuurrubber. Paardenbloemen zijn een belangrijke, nieuwe bron van natuurrubber. Ingrid van der Meer, onderzoeker bij Wageningen University & Research, vertelt wat de voordelen zijn van dit ‘paardenbloemrubber’.