Nieuws

‘Vierdaagse mooie gelegenheid voor voedingsonderzoek Eat2Move’

Gepubliceerd op
14 juli 2014

Of deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse sneller herstellen na hun zware inspanning als ze gebalanceerde voeding tot zich nemen? “Het lijkt me interessant om dat te gaan onderzoeken”, zegt Maria Hopman, hoogleraar Integratieve Fysiologie aan Radboud UMC en Wageningen University.

Hopman is verbonden aan Eat2Move, een onlangs gestart initiatief van acht Gelderse organisaties om de invloed van voeding op fysieke inspanning te bestuderen. Wetenschappelijke kennis wordt vertaald naar de praktijk. Dat gebeurt in de zorg en in de sport. Vierdaagselopers zijn voor Eat2Move interessante proefpersonen, meent Hopman. “Want er zijn heel veel mensen die op één dag 30, 40 of 50 kilometer kunnen lopen, maar als je vier dagen achter elkaar zulke afstanden moet afleggen, dan is het heel belangrijk dat je snel herstelt. Het lijkt mij heel interessant te onderzoeken wat de invloed is van voeding op dat herstelproces.”

Hopman bestudeert al jaren hoe belastend het wandelen van de Vierdaagse is. Dit jaar meten Hopman en haar collega’s bijvoorbeeld hoe deelnemers met hartfalen de fysieke inspanningen doorstaan. Tijdens eerdere edities werden onder andere tachtig-plussers en diabetici gevolgd.

Over Eat2Move