Vierdaagsewandelaar eet gezonder dan doorsnee Nederlander

Nieuws

Vierdaagsewandelaar eet gezonder dan doorsnee Nederlander

Gepubliceerd op
27 juli 2015

Tijdens het grote Vierdaagse onderzoek van Maria Hopman en haar team van het Radboudumc en Eat2Move, waarin ook Wageningen University participeert, zijn veel gegevens verzameld over de kernvraag: 'Zijn gezonde bewegers ook goede eters?’ Ja, blijkt bij de eerste inventarisatie van de resultaten.

Van 1.100 Vierdaagselopers is vóór de tocht eenmalig bloed afgenomen en allemaal hebben zij een voedingsvragenlijst ingevuld. Daarnaast zijn dagelijks honderd van de 1.100 deelnemers intensiever onderzocht. Hun gewicht, vochtgehalte en lichamelijke conditie zijn gemeten en er is bloed afgenomen voor extra analyses. Maria Hopman: “Vijftig van hen zijn ongetraind aan de tocht begonnen - maximaal vijftig kilometer training - en de andere vijftig hebben goed geoefend: meer dan 750 kilometer. Per groep is de helft vrouw, de andere helft man.”

Vrouwen beter uit de bus

Volgens Maria Hopman blijkt uit het bloedonderzoek tot nu toe dat Vierdaagsewandelaars mooie Hb-waarden hebben. “Vrouwen hebben gemiddeld iets betere hemoglobinewaarden dan mannen. Hemoglobine is verantwoordelijk voor transport van zuurstof in ons lichaam. Een tekort leidt tot bloedarmoede.” Ook scoren de vrouwelijke lopers beter op vitamine B12 en foliumzuur. “Zowel vitamine B12 als foliumzuur zijn onder andere belangrijk voor een goed hemoglobinegehalte.”

Groente en fruit

Uit de voedingsvragenlijsten blijkt dat Vierdaagsewandelaars meer fruit en groenten eten dan de doorsnee Nederlander, aldus Maria Hopman. De Gezondheidsraad adviseert om tenminste twee stuks fruit per dag te eten. De gemiddelde Nederlander eet krap één stuk fruit, terwijl de wandelaars in het dagelijks leven gemiddeld 1,85 stuks fruit per dag eten. Hetzelfde geldt voor de aanbevolen tweehonderd gram groenten per dag. De Vierdaagsewandelaar geeft aan per dag 170 gram groenten te eten terwijl de gemiddelde Nederlander op 120 gram blijft steken. Hopman: “Opvallend is dat vrouwen meer fruit en groenten eten dan mannen en dat met het stijgen van de leeftijd het eten van fruit en groenten toeneemt.” De gezondste eters binnen de vierdaagse zijn de vrouwen boven de zestig.

Getraind en ongetraind

Opmerkelijk is dat bij zowel de getrainde als ongetrainde wandelaars er geen uitvallers zijn. Mogelijk is dit te danken aan de ideale weersomstandigheden. Wel rapporteren ongetrainde wandelaars meer spierpijn en blaren. Bloed- en urineanalyses worden op een later tijdstip uitgevoerd en zullen inzicht geven in hart- en nierfunctie en spierschade.

Samenwerking

Het Vierdaagseonderzoek is dit jaar een samenwerking tussen het Radboudumc, Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen University. De testen worden mede mogelijk gemaakt door Siemens Healthcare. Eat2Move ondersteunt sporters en mensen met een zorgbehoefte met de best mogelijke voedingsadviezen.