Vierdaagsewandelaars als proefkonijn

Nieuws

Vierdaagsewandelaars als proefkonijn

Gepubliceerd op
20 juli 2018

De intocht van de Nijmeegse Vierdaagse is in volle gang. Wetenschappers van WUR en Radboud UMC zijn er ook bij. Ze onderzoeken het effect van cholesterolverlagers op de spieren van wandelaars.

Ongeveer anderhalf miljoen Nederlanders gebruiken het medicijn statine, dat wordt voorgeschreven als cholesterolverlager. ‘Een belangrijke bijwerking is dat mensen er spierklachten van krijgen, zoals stijfheid en spierpijn’, vertelt Maria Hopman arts-fysioloog bij Radboud UMC en één dag in de week verbonden aan WUR. ‘Dat is een reden dat mensen soms met hun medicijnen stoppen.’ Iets wat volgens haar niet wenselijk is vanwege de risico’s van een te hoog cholesterol.

Spierschade

De onderzoekers denken dat deze spierklachten ontstaan omdat de statines de mitochondriën, dat zijn de energiefabriekjes van de cellen, afremmen. Om dat te toetsen vergelijken ze twee groepen wandelaars die cholesterolverlagers slikt, de ene groep van vijfendertig wandelaars hebben wel spierklachten de andere groep niet. De controlegroep bestaat uit mensen die geen cholesterolverlagers gebruiken. Hopman: ‘Het mooie aan de Vierdaagse is dat je een grote groep kunt onderzoeken van mensen die een grote lichamelijke inspanning leveren. Op die manier kunnen we de effecten van zware inspanning en cholesterolverlagers op spieren in kaart brengen.'

Lees het hele verhaal op Resource