Nieuws

Vleesconsumptie Nederland vrijwel gelijk gebleven

Gepubliceerd op
19 november 2018

Het totale verbruik van vlees en vleeswaren (op basis van karkasgewicht) per hoofd van de bevolking in Nederland bedraagt in 2017 bijna 77 kg. Dat is vrijwel gelijk aan het verbruik in de twee voorgaande jaren.

Iets minder dan de helft van het verbruik in 2017 - zo'n 36 kg - bestaat uit varkensvlees. Pluimveevlees maakt bijna een derde uit van de vleesconsumptie in Nederland en rundvlees een vijfde. Er is in Nederland in 2017 gemiddeld per hoofd 1 kg kalfsvlees gegeten en ruim 1 kg schapen- en geitenvlees. Paardenvlees wordt in Nederland nauwelijks gegeten.

Bij deze cijfers gaat het om het verbruik op basis van karkasgewicht, dus vlees inclusief been, vet en zwoerd. Als vuistregel geldt dat daarvan ongeveer de helft feitelijk geconsumeerd wordt als vlees en vleeswaren.

Jaarlijkse nota voor Wakker Dier

Deze jaarlijkse nota, in opdracht van Wakker Dier, geeft een overzicht van de vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland in de jaren 2005-2017 en maakt daarbij onderscheid naar de volgende vleessoorten: rundvlees, varkensvlees, schapen- en geitenvlees, paardenvlees, pluimveevlees en totaal vlees.

Vleesconsumptie in de afgelopen jaren
Vleesverbruik a) per hoofd van de bevolking in Nederland, 2005-2017 (kg) a) Op basis van karkasgewicht (g)
Vleesverbruik a) per hoofd van de bevolking in Nederland, 2005-2017 (kg) a) Op basis van karkasgewicht (g)