Vliegen dankzij kolibries

5 maart 2018

Windtunnels voor kolibries, röntgenbeelden van tortelduiven en papegaaien met vliegbrillen op. Met de meest geavanceerde technologie berekent David Lentink hoe vogels vliegen. Lentink is één van de keynote sprekers van science week LIFE.

Volgens Lentink kunnen we nog heel veel leren van zijn kolibries. ‘Vogels kunnen dingen die vliegtuigen niet kunnen. Dat lijkt verrassend omdat reizen per vliegtuig heel normaal is geworden’, zegt de Assistant Professor Mechanical Engineering aan Stanford University. ‘Maar vogels veranderen voortdurend de vorm van hun vleugels en zijn daardoor heel wendbaar. Vliegtuigen zijn juist heel log en mechanisch.’

Na-apen

Het werk van Lentink is een voorbeeld van biomimicry: de natuur nadoen om menselijke toepassingen uit te vinden of te verbeteren. Her en der doen we dat al. De Zwitser George de Mestral bestudeerde begin jaren vijftig vastgehaakte klisbollen in de vacht van zijn hond, maakte dat na en zo ontstond klittenband. En voor het ontwerpen van camera’s en beeldherkenning wordt gekeken naar hoe ogen van dieren werken.

Een doel van Lentink is om vliegtechnologie te verbeteren. Dat leidt niet per se tot milieuvriendelijker vliegen. ‘Als je een ingewikkeld onderdeel toe moet voegen aan alle vliegtuigen, kost dat natuurlijk ook grondstoffen’, zegt hij. Het gaat Lentink dan ook vooral om nieuwe vaardigheden, zoals zonder hinder vliegen met turbulentie. Vogels hebben veel minder last van turbulentie door een evenwichtsorgaan, een brein en een visueel systeem die hen helpen te voorspellen hoe ze hun vleugels moeten vervormen om balans te houden. ‘Ik wil weten hoe ze dat doen’, zegt Lentink.

We trainen dwergpapegaaien te vliegen met speciale lichtgewicht brilletjes
David Lentink

Observeren is voor Lentink het startpunt, maar om goed te kunnen meten is meer nodig dan kijken en fotograferen. ‘Ik heb apparatuur ontwikkeld waarmee je de kracht kan meten van vleugels. Met röntgenstraling kijken we naar skeletbewegingen tijdens de vlucht. We trainen dwergpapegaaien te vliegen met speciale lichtgewicht brilletjes waarmee we de beweging van hun hoofd gedetailleerd kunnen meten.’

What is life?

Op 13 maart presenteert Lentink tijdens science week LIFE over imiteren van natuur voor menselijke toepassingen. Hij gebruikt indrukwekkend beeldmateriaal van zijn eigen onderzoek en vertelt wat de mogelijkheden zijn.

Tijdens het driedaagse evenement staan vragen over leven centraal. Elke middag zijn studenten en medewerkers van WUR van harte welkom op de symposia. Om te kijken, luisteren, mee te denken en te discussiëren. Toegang is gratis, inclusief diners.

Registreer voor science week LIFE