Nieuws

Vochtsensoren: ‘Goede vochtmeting belangrijk voor nemen van juiste beslissing’

Gepubliceerd op
23 augustus 2016

Tijdens de Open Dag van Proeftuin Randwijk van 18 augustus jl. benadrukte Wageningen UR-onderzoeker Rien van der Maas het belang van goede vochtmetingen in de grond voor het nemen van de juiste beslissingen qua watergift. “Per waterblokgift zijn minimaal acht sensoren nodig op minstens twee gronddiepten.”

De meeste sensoren meten de zuigspanning in de bodem waarvan de streefwaarden in kPa bekend zijn. “Maximale groei vraagt een zuigspanning van 10 kPa tot 25 kPa.” Andere sensoren meten het bodemvochtgehalte (%). Streefwaarden van bodemvochtgehalte moet de teler of adviseur zelf vaststellen, omdat streefwaarden per grondsoort verschillen.

Tenslotte heeft water veel invloed op de groei. Vooral scheuten en bladeren reageren snel, vruchten reageren langzamer. “Te veel groei, ofwel scheuten, geeft schaduw met als gevolg een slechtere bloemknopvorming. Neerslag of een watergift na een droge periode bij een zuigspanning van >50 kPa geeft hergroei in de periode rond 1 augustus. Houd daarom de bodem voldoende vochtig en houd de zuigspanning beneden de 50 kPa.”