Voeding en weerbaarheid bij Phalaenopsis

Nieuws

Voeding en weerbaarheid bij Phalaenopsis

Gepubliceerd op
18 november 2014

De teelt van Phalaenopsis is veranderd vooral door het toelaten van meer licht tijdens de teelt. Hiermee wordt vaak meer ‘op het randje’ geteeld, waardoor de kans op ziekten alleen maar groter is geworden. Weerbaarheid van planten kan door middel van juiste teeltmaatregelen verhoogd worden.

Stikstof en kwaliteit

Zes Phalaenopsis cultivars zijn geteeld onder een hoge lichtniveau bij drie stikstofniveau’s 14, 20 en 26 mmol stikstof l-1 bij 2 EC niveaus (EC 1 en EC 1.7). Gebleken is dat een hogere EC resulteerde in meer bladoppervlak, meer versgewicht en ook een iets betere lengte/breedte verhouding van het blad, maar geen invloed heeft op het aantal bladeren van Phalaenopsis.

Meer stikstof leidde tot meer bladeren en een hogere bladoppervlak, meer bloemen en knoppen en meer versgewicht blad, maar minder wortelgewicht. Bij de hoogste stikstofniveau’s ontstond cultivar-afhankelijke afsterving van bloemtakken, waardoor de planten niet meer verhandelbaar waren, maar bij lage stikstofniveau’s was dat niet het geval.

Gebaseerd op de resultaten van dit onderzoek wordt een voedings-oplossing geadviseerd met een EC van 1.0 met 14 tot 20 mmol N.

Ziekten en houdbaarheid

De bemestingsbehandelingen hebben geen invloed gehad op het optreden van Pseudomonas of Botrytis, al zijn er verschillen in cultivargevoeligheid geconstateerd.

De  bemestingsbehandelingen hebben ook geen invloed gehad op de houdbaarheid van de planten.Financier van het onderzoek: Productschap Tuinbouw