Nieuws

Voedingsproef onderdeel voorrondes Science Olympiade 2016

Gepubliceerd op
2 januari 2016

Wageningen UR was betrokken bij de selectie van de scholieren voor een Europese wedstrijd voor scholieren; de European Union Science Olympiad (EUSO) EUSO. In de nationale voorronde zijn scholieren van maximaal 17 jaar in Nijmegen bezig geweest met een Wageningse voedingsproef op eerstejaars niveau.

In de voedingsproef hebben de geselecteerde wizzkids onderzocht hoe veel keer zoeter aspartaam is in vergelijking tot suiker. Ook hebben zij door middel van bloedplasma samples de glycemische index van twee drankjes bepaald. Door deze index te vergelijken konden ze ontdekken welk van de drankjes appelsap was en welke sportdrank.

De proef voor deze wedstrijd is ontwikkeld door Guido Hooiveld, universitair docent bij Humane Voeding, Mara van Trijp, studente voeding en gezondheid en Jeroen Sijbers van Bètasteunpunt Wageningen.

Tijdens de nationale eindronde op vrijdag 29 januari in Nijmegen wonnen leerlingen van het Praedinius Gymnasium Groningen en Murmellius Gymnasium Alkmaar de nationale EUSO 2016. De tweede plaats was voor het team van het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden De twee winnende teams vertegenwoordigen Nederland op de 14e internationale EUSO die van 7 t/m 14 mei gehouden wordt in Tartu (Estland) en waaraan vrijwel alle EU-landen deelnemen.

Meer informatie