Nieuws

Vogelgriep H5N5 vastgesteld in kuifeend

Gepubliceerd op
15 december 2016

In een dode kuifeend, gevonden in Werkendam, is door Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) het hoogpathogene (zeer besmettelijke) H5N5 vogelvirus vastgesteld. In de inzending van 4 kuifeenden werd bij 1 dier het H5N5 virus aangetroffen, 1 dier was besmet met zowel H5N5 als H5N8 en twee dieren waren besmet met H5N8.

Het is niet duidelijk of dit virus zich verder heeft (of zal) verspreiden binnen Nederland. Het is tot nu toe niet aangetroffen in wilde vogels op andere locaties. Er zijn geen andere dode vogels uit Werkendam getest, waardoor het ook onduidelijk is of het virus zich lokaal wel verspreid heeft.

Het sequentie van het H5 gen in het H5N5 virus is hetzelfde als dat in het H5N8 virus. Dit geeft aan dat het H5N8 HP waarschijnlijk het N segment heeft uitgewisseld met een laag-pathogeen vogelgriep virus, waarna het HP H5N5 virus is ontstaan. WBVR zal verder onderzoek doen, waarbij de sequentie van het gehele virus genoom bepaald wordt. Dit zal moeten uitwijzen hoe en waar deze uitwisseling van het N segment (reassortment) heeft plaatsgevonden.