Nieuws

Vogelgriep in Milheeze (Noord-Brabant)

Gepubliceerd op
4 april 2015

CVI heeft de vogelgriep in Milheeze getypeerd als H5N2. In het andere bedrijf binnen het 1-kilometergebied rond het besmette bedrijf is geen vogelgriep aangetroffen.

CVI heeft in onderzoeksmateriaal afkomstig van een pluimveebedrijf met circa 12.000 legkippen en drie stallen met buitenloop uit Milheeze (Noord-Brabant)  vogelgriep (aviaire influenza, AI) vastgesteld.Het gaat om een milde (laagpathogene) H5-variant.

Omdat een laagpathogene (milde) H5-variant kan muteren tot een hoogpathogene (de zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke) variant, wordt het bedrijf zo snel mogelijk geruimd. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Maatregelen

Vanaf vrijdag 3 april 2015 uur geldt er vanaf 17:30 uur een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel in een zone van ruim 1 kilometer rond het besmette bedrijf in Milheeze. Binnen dit gebied ligt één ander pluimveebedrijf. Dit bedrijf wordt bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. Ook geldt in dit 1 kilometergebied een ophok- en afschermplicht voor commercieel gehouden pluimvee.

 

Meer informatie

Nieuws Ministerie Economische Zaken

Vogelpest of Aviaire influenza