Nieuws

Vogelgriep in Sint Philipsland

Gepubliceerd op
13 oktober 2017

In kippen afkomstig van een pluimveebedrijf uit Sint Philipsland (gemeente Tholen, provincie Zeeland) met circa 42.000 legkippen en buitenuitloop heeft Wageningen Bioveterinary Research op 12 oktober vogelgriep (aviaire influenza, AI) aangetoond. Het betreft de laagpathogene, milde, variant H5N2 vogelgriep.

Op basis van de Europese regelgeving wordt het bedrijf geruimd. Laagpathogene (milde) H5-vogelgriep kan namelijk muteren tot een hoogpathogene (zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke) variant. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Maatregelen

Vanaf vrijdag 13 oktober 8 uur geldt er in een zone van ruim een kilometer rond het bedrijf in Sint Philipsland een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Binnen dit gebied liggen geen andere pluimveebedrijven.

Gemiddeld zijn er circa 10 tot 30 milde laagpathogene introducties van vogelgriep per jaar.
In 2016 werden echter verschillende bedrijven positief getest op hoogpathogene vogelgriep. In de periode 9 november 2016 tot en met 19 april 2017 zijn er acht pluimveebedrijven en één commerciële vogelhandelaar met vogelgriep besmet en in totaal zijn 15 bedrijven geruimd. Uit onderzoek bleken deze introducties gelinkt te zijn aan wilde trekvogels. De vogeltrek komt rond november veelal op gang, dit is afhankelijk van weersomstandigheden. Alertheid blijft geboden.

Meer informatie op de website van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit