Persbericht

Vooraanstaande sprekers over actuele voedselinnovaties bij lezingenreeks FOODTOPIA

Gepubliceerd op
8 januari 2015

De tentoonstelling FOODTOPIA, vanaf 6 februari te zien in Museum Boerhaave in Leiden, biedt inzicht in een eeuw voedselinnovaties in Nederland. Prof. Louise Fresco, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR is gastconservator van FOODTPOIA.
In de bijbehorende lezingenreeks belichten zes vooraanstaande experts op het gebied van voeding, levensmiddelentechnologie, milieu, ethiek en cultuurgeschiedenis verschillende aspecten.

De spits wordt afgebeten door Prof. dr. Mark Post, hoogleraar Fysiologie, Universiteit van Maastricht. Zijn team maakte de kweekburger die nu onderdeel van de collectie van Museum Boerhaave is. Hij spreekt op woensdag 11 februari over deze innovatie en over de (on)mogelijkheden voor de toekomst.

De lezingenreeks is een samenwerking tussen Studium Generale, Stichting Biowetenschappen en Maatschappij en Museum Boerhaave. Stichting Biowetenschappen en Maatschappij brengt op 6 februari een FOODTOPIA-cahier uit, met onder meer interviews met de sprekers.

Woensdag 11 februari, 15.30 uur

Een alternatieve manier om vlees te maken
Mark Post, hoogleraar Fysiologie, Universiteit van Maastricht
Over de kweekburger in Museum Boerhaave, een eerste prototype om vlees te kweken uit stamcellen.

Woensdag 18 februari, 15.30 uur

Het voedsellabyrint

Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid, Vrije Universiteit Amsterdam
Over werkelijke oorzaken van ongezond eetgedrag en de (tegenstrijdige) informatie over gezond worden en gezond blijven.

Woensdag 25 februari, 15.30 uur

Onze haat-liefdeverhouding met vlees
Cor van der Weele, bijzonder hoogleraar Humanistische Wijsbegeerte, Wageningen UR
Over de ambivalentie onder vleeseters, de invloed op de vleesconsumptie en opties voor de toekomst.

Woensdag 4 maart, 15.30 uur

Duurzame voeding
Lucas Reijnders, emeritus hoogleraar Milieukunde, Universiteit van Amsterdam
Over het bevorderen van duurzaamheid, waaronder ook het benutten van door de mens uitgescheiden en afgedankte nutriënten voor de landbouw.

Woensdag 11 maart, 15.30 uur

De uitvinding van de Belgische keuken
Peter Scholliers, hoogleraar Contemporaine Geschiedenis, Vrije Universiteit Brussel
Over eetcultuur en identiteitsconstructie, met de uitvinding van de Belgische keuken rond 1900 als boeiend studieobject

Woensdag 18 maart, 15.30 uur

Technologie tegen voedselschaarste
Remko Boom, hoogleraar Levensmiddelenproceskunde, Wageningen UR
Over nòg slimmere voedseltechnologieën, die geen water of chemicaliën – en nauwelijks energie – nodig hebben

Over de tentoonstelling FOODTOPIA

FOODTOPIA trakteert de bezoeker op een bloemlezing uit een eeuw voedselinnovaties in Nederland, van margarine tot de kweekburger. Prof. Louise O. Fresco, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR en autoriteit op het gebied van landbouw en voedsel, toont als gastconservator haar persoonlijke top 10 van spraakmakende voedselinnovaties voor de toekomst, die de mondiale voedselcrisis moeten bezweren.  

Over het museum

Museum Boerhaave is het Rijksmuseum voor de Geschiedenis van de Natuurwetenschappen en de Geneeskunde. De collecties behoren tot de wereldtop en weerspiegelen vijf eeuwen wetenschapsgeschiedenis in Nederland.

Museum Boerhaave, FOODTOPIA