Nieuws

Vrouw in China overleden door nieuw vogelgriepvirus

Gepubliceerd op
20 december 2013

De vorm van vogelgriep waaraan begin december een 78-jarige Chinese vrouw overleed is nog niet eerder beschreven bij mensen. Het gaat om het subtype H10N8. De vrouw had recent een pluimveemarkt bezocht. Van de vrouw was bekend dat ze een verminderde weerstand had, wat mogelijk heeft bijgedragen bij het fatale verloop van de infectie.

Vogelgriepvirus H10N8

Vooral aviaire influenzavirussen van de subtypes H5 en H7 leiden tot infectie en ziekte bij de mens. De infectie van de vrouw met H10N8 toont opnieuw aan dat ook andere subtypes potentieel gevaarlijk kunnen zijn voor de mens. Eerder zijn besmettingen bij de mens beschreven met H9N2, H6N1 en nu dus H10N8. H10 virussen waren overigens al eerder in verband gebracht met humane infecties.

Pluimveesector peilt antistoffen

In Nederland hebben we een goed beeld van influenzavirusinfecties op commerciële pluimveehouderijen omdat we met een verplicht serologische monitoring systeem antistoffen tegen alle subtypes detecteren. Mocht er aviaire influenza op pluimveebedrijven voorkomen die potentieel gevaarlijk is voor de mens dan lopen met name verzorgers van het pluimvee risico.

Gevaarlijk voor mensen of niet?

Er is nog onvoldoende kennis over genetische factoren die bepalen of een aviair influenzavirus gevaarlijk is voor mensen. Meer onderzoek om deze factoren te identificeren is wenselijk. Door alle gedetecteerde aviaire virussen te sequencen kunnen we met de verworven kennis van humane virulentiefactoren de risico’s voor mensen van influenzavirus infecties bij pluimvee beter inschatten.