WKWU helpt leerlingen bij profielkeuze

24 februari 2016

Je zit in 3 havo/wvo en je moet een profiel kiezen. Hoe doe je dat? Leerlingen van het Lek en Linge College kwamen naar Wageningen University en werden verrast door de colleges en practica over levensmiddelentechnologie. Na afloop stuurden ze een verslag naar het Wetenschapsknooppunt om hun ervaring te delen.

“We begonnen de dag met een kort hoorcollege over de opleiding Levensmiddelentechnologie. Kort gezegd houdt een levensmiddelentechnoloog zich bezig met het constant verbeteren van voedingsproducten en de bijbehorende productiemethoden.

Suikerdrankjes

Het eerste practicum ging vooral om de hoeveelheid suiker in verschillende drankjes en over de pH-waarde in suiker. We moesten ook zelf aangeven hoe zuur en hoe zoet we de drankjes vonden, in vergelijking met een standaard drank.

Eiwitten filteren

In het tweede practicum gingen we eerst zelf sojamelk maken en daar vervolgens de eiwitten uit filteren. Dat deden we ook met magere melk. We moesten de sojamelk en magere melk in een filtreerapparaat stoppen, dat vacuüm zuigt. Het vocht van de melk en sojamelk werd eruit gezogen, waardoor de eiwitten van de magere melk en sojamelk overbleven.

Wat doen gluten?

In het derde practicum deden we onderzoek naar gluten en zetmeel in tarwemeel en boekweitmeel. Bij beide soorten meel maakten we een deeg, dat we 10 minuten in water moesten laten rusten. Daarna moesten we beide soorten deeg onder de kraan uitkneden. Het boekweitmeeldeeg viel totaal uit elkaar en het tarwemeel werd korrelig, maar viel niet uit elkaar.

Een hoorcollege is helemaal niet saai!

Wij vonden deze dag leuker en leerzamer dan gedacht! Het hoorcollege was helemaal niet saai en de proefjes waren ook heel leuk om te doen. We kregen hulp van de begeleiding, maar we moesten het in eerste instantie wel even zelf uitvogelen, dat vonden we goed. Kortom, het was een hele leuke dag waar we veel aan hebben gehad!”