Nieuws

WUR Data Champion: veilig data opslaan en delen

Gepubliceerd op
9 juli 2018

De data champions die tot nu toe zijn geïnterviewd, laten allemaal verschillende praktijken - en verschillende sterke kanten - zien wat betreft de vier aspecten van het nieuwe databeleid van de WUR: planning, opslag, archivering en registratie. Jos van den Puttelaar van Wageningen Economic Research, doet het bijzonder goed op het gebied van dataopslag.

Hij en zijn collega's gebruiken oplossingen geboden door FB-IT van WUR, die veilig opslaan en delen mogelijk maken - bovendien houden ze rekening met de gevoeligheid van hun data.

Persoonlijke data

Het databeleid van WUR is opgesteld rond vier niveau's van vertrouwelijkheid: open, intern, vertrouwelijk en geheim. Hoewel Jos uitlegt dat het niveau van vertrouwelijkheid verschilt tussen de projecten, voegt hij toe: “De standaard manier van werken is om de data als vertrouwelijk te behandelen.” De groep minimaliseert het risico op dataverlies of datalekken door encryptie, pseudonimisering en het gebruik van protocols voor het delen van data.

Veilig delen

Vooral met gevoelige data is het zaak om veilige oplossingen te kiezen voor opslag. Jos’ groep gebruikt Sharepoint teamsites, een Microsoft webomgeving die het mogelijk maakt om gemakkelijk files te delen en te bewerken. Ze gebruiken ook de cloud toepassing SURFdrive. WUR’s databeleid noemt zowel Sharepoint als SURFdrive als geschikt voor vertrouwelijke data.

Jos van den Puttelaar, onderzoeker in de Consumer and Chains groep van Wageningen Economic Research, vertelt meer in de blogpost op de OpenScience blog (Engels).