Nieuws

WUR nauw betrokken bij proeftuin precisielandbouw

Gepubliceerd op
14 december 2017

Wageningen University & Research is nauw betrokken bij de net gelanceerde Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL). Onderzoeker Corné Kempenaar: "Wageningen heeft aan de wieg gestaan van verschillende toepassingen in precisielandbouw en zet die expertise nu ook in voor een snellere adoptie door boeren."

Precisielandbouw en AgroRobotica kunnen een grote rol gaan spelen bij verduurzaming van de landbouwproductie. Maar dan moet de technologie wel gebruikt worden door boeren. Nu is het zo dat maar een handvol voorlopers gebruik maakt van ‘smart farming’, maar de massale omarming door akkerbouwers laat nog op zich wachten.

Precisielandbouw voor alle boeren

Om ervoor te zorgen dat meer boeren de voordelen gaan benutten van precisielandbouw is de Nationale Proeftuin Precisielandbouw gelanceerd. Corné Kempenaar: ‘NPPL is een goed initiatief om adoptie van beschikbare precisielandbouwtechnologie te versnellen. Het blijft nu nog te veel hangen bij voorloperbedrijven omdat de toepassing ervan vaak gezien wordt als complex, tijdrovend en onzekere kosten-baten.’

Expertteams gaan boeren begeleiden

Wageningen heeft aan de wieg gestaan van meerdere precisielandbouwtoepassingen en zet haar expertise nu ook in voor versnelling van de adoptie. Dat gebeurt via een expertteam dat boeren via de NPPL gaan begeleiden. ‘Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de apps op www.akkerweb.nl waarmee data in adviezen vertaald worden. Ik verwacht dat boeren daar veel aan hebben,' voegt de onderzoeker toe.

Volgens Kempenaar ligt de focus komend jaar eerst op akkerbouwmatige teelten. In de jaren daarna wordt de aandacht verlegd naar grasland, fruit en glasgroente.