Nieuws

WUR verbetert CO2 footprint

Gepubliceerd op
18 februari 2020

Het verbeteren van de CO2 footprint is één van de uitgangspunten van het duurzaamheidsbeleid van Wageningen University & Research (WUR) en hierin zijn mooie resultaten bereikt. Uit berekeningen blijkt dat de CO2 uitstoot van WUR in 2018 maar liefst met 49% is afgenomen ten opzichte van referentiejaar 2010. Daarnaast is de CO2 compensatie in 2018 toegenomen naar 113% waar dat in 2010 nog 36% van de totale berekende CO2 uitstoot was.

De afname van CO2 uitstoot is onder andere het gevolg van het overstappen naar groene stroom in 2011. Emissies zijn ten opzichte van 2017 echter wel weer 5% toegenomen door een toename in het aantal reiskilometers van zowel vliegreizen als woon-werkverkeer. De toename in woon-werkverkeer hangt samen met de groei van het aantal medewerkers. De CO2 compensatie realiseert WUR door het zelf opwekken van energie met windmolens, zonnepanelen en Warmte- en Koudeopslag installaties (WKO).

Vliegreizen en woon-werkverkeer

WUR stelt de footprint jaarlijks op. Deze geeft inzicht in de klimaatimpact van WUR en helpt bij het nemen van gerichte maatregelen voor het verminderen en compenseren van CO2 uitstoot. Zo pakt WUR nu precies de gebieden aan waar een toename in CO2 uitstoot te zien is; vliegreizen en woon-werkverkeer. Vanaf april 2020 ligt bij dienstreizen daarom de focus op reizen met de trein en worden vliegreizen ontmoedigd.

Voor het terugdringen van de CO2 uitstoot van woon-werkverkeer stimuleert WUR het gebruik van openbaar vervoer en de fiets. Dit doet WUR onder andere met E-bike programma’s, mogelijkheden in het interne keuzeplan (Optare) om bijvoorbeeld ook makkelijker een E-bike te kunnen aanschaffen, snelfietsroutes en werkt WUR aan ‘Mobility as a Service’ waarin onder andere elektrische deelauto’s worden ingezet.