Nieuws

WUR verkoopt laatste aandelen in spin-off Bio-Prodict

article_published_on_label
10 mei 2021

Het laatste restje aandelen dat Wageningen University & Research (WUR) nog van haar spin-off Bio-Prodict heeft, wordt begin mei verkocht. Het biotechnologiebedrijf is onder meer gespecialiseerd in het berekenen van veranderingen in eiwitten, zoals de mutaties van het corona-virus van de oorspronkelijke variant in een Zuid-Afrikaans en Britse mutatie. Het verkopen van het laatste belang in Bio-Prodict past in de visie van WUR om kennis vanuit de universiteit verder te laten ontwikkelen voor toepassing in de praktijk.

Bio-Prodict is een Nederlands computational biotechnologiebedrijf, opgericht in mei 2008. Succesvol ook: de omzet in het afgelopen jaar was 1,7 miljoen euro en het bedrijf heeft een klantenkring met daarin onder meer grote farmaceutische bedrijven. De kern van de activiteiten is het ontwikkelen van databases van eiwit families; zeg maar een bibliotheek van eiwitten. Die bibliotheek wordt gebruikt om onderzoek bij het ontwikkelen van nieuwe medicijnen te ondersteunen, het ontwikkelen van verbeterde eiwitten in allerlei biotechnologische processen én om DNA-diagnostiek te versnellen.

Brede toepasbaarheid

Eiwitten zijn de motoren van het leven en zijn belangrijk in veel verschillende sectoren. Op basis van de verzamelde data in de databases van Bio-Prodict kan worden voorspeld wat het effect van een mutatie is op het functioneren van een eiwit. Door die voorspellingen zijn farmaceuten en bio-tech bedrijven in staat sneller de werking van eiwitten te begrijpen en om deze te verbeteren. Bio-tech bedrijven gebruiken de databases van Bio-Prodict voor het ontwikkelen van enzymen (eiwitten die chemische reacties versnellen) voor het vergroenen van veel verschillende chemische processen. Zo gebruiken farmaceuten de software bijvoorbeeld om nieuwe enzymen te ontwikkelen die medicijnen kunnen produceren. Daarnaast wordt de software ook veel gebruikt in ziekenhuizen omdat met de software sneller een link gelegd kan worden tussen een ziektebeeld en een mutatie die is gevonden in een patiënt.

Rol van WUR

Wageningen University & Research had in 2008 de meerderheid van alle aandelen in bezit. Dat belang is in de afgelopen jaren in fases teruggebracht. Het laatste restje (5%) wordt nu verkocht. De opbrengst van de verkoop van aandelen gebruikt WUR om andere waardecreatie (bv. nieuwe spin-offs) mogelijk te maken.

Sebastiaan Berendse, directeur Waardecreatie van WUR, is blij met deze ontwikkeling en ziet het als een logische stap: “We voorzien voor zowel het bedrijf, het team en ook de stuwende ondernemer Henk Jan een verdere groei en mooie toekomst. We zien dat de eerder ontwikkelde fundamentele kennis succesvol tot ontplooiing is gekomen in de maatschappij door het bedrijf. Dát is de maatschappelijke waardecreatie die we nastreven. Daarbij investeren we als WUR niet met geld in spin offs, zoals destijds in 2008; dat laat WUR nu over aan durfkapitaal. De samenleving verwacht echter van onze organisatie óók dat we door de spin-off route kennis in de praktijk laten brengen. Door begeleiding te bieden aan mensen die Wageningse kennis verder ontwikkelen en geschikt maken voor het bedrijfsleven.”

Bio-Prodict op eigen benen

In 2007 promoveerde Henk Jan Joosten, nu CEO van Bio-Prodict, in Wageningen met het proefschrift ‘3DM from data to medicine’ en kon er een patent worden ingediend. Direct daarna richtte Joosten Bio-Prodict op als spin-off van de kennis die hij bij WUR heeft opgedaan. “Een bedrijf opstarten in samenwerking met een universiteit geeft grote voordelen”, vertelt Joosten. “Seed money, zeg maar het startkapitaal, is samen met de geboden juridische en bedrijfstechnische ondersteuning heel belangrijk geweest. Zonder die input was het nauwelijks te doen geweest om van het wetenschappelijke idee een succesvol bedrijf te maken.”

Volgens Joosten kan het geld wat WUR door de verkoop van de aandelen verdiend weer worden ingezet om nieuwe spin-offs te ondersteunen: “Bio-Prodict is in mijn ogen een mooi voorbeeld, dat laat zien dat het van groot belang is dat universiteiten niet alleen wetenschappelijk onderzoek blijven doen, maar de resultaten van dit onderzoek ook proberen te vermarkten en tegelijkertijd de jonge ondernemers alle nodige ondersteuning krijgen. Ik was tenslotte een wetenschapper en geen ondernemer. Maar mede dankzij de WUR, die me heeft aangespoord om meteen bij de start een degelijke board met adviseurs op te richten, is Bio-Prodict uitgegroeid tot een volwassen wereldwijd opererend bedrijf, dat nu in staat is om volledig op eigen benen door te gaan.”