Nieuws

WUR wetenschappers ontvangen NWO ENW-KLEIN subsidie voor vernieuwend onderzoek

Published on
2 april 2021

Wat betekenen de wetten van de natuurkunde en mechanica in de groei van planten? En hoe kan de wetenschap helpen inteelt te voorkomen bij bedreigde diersoorten met een kleine populatie? Drie wetenschappers van Wageningen University & Research ontvangen een ENW-KLEIN subsidie voor vernieuwend en avontuurlijk onderzoek om deze vragen te beantwoorden.

Genetische gezondheid van Aziatische olifanten

Dr. Mirte Bosse in samenwerking met Diergaarde Blijdorp

Bedreigde diersoorten hebben vaak kleine gefragmenteerde populaties waarin inteelt en genetische defecten een probleem zijn. Om deze problemen te overkomen bij het behoud van de soort hebben we een beter begrip nodig van deze genetische karakteristieken en hoe we onze management strategie daarop moeten aanpassen. In dit project gebruiken wetenschappers genoomsequenties van de Europese dierentuinpopulatie van Aziatische olifanten om te karakteriseren welke ondersoorten we kunnen onderscheiden en om de genetische gezondheid van die ondersoorten te bepalen. Met gebruik van computersimulaties ontwikkelen de onderzoekers strategieën om de genetische problemen te minimaliseren en om mogelijke herintroductie in het wild te optimaliseren.

Hoe natuurkunde en mechanica planten beïnvloeden

Prof. dr. Dolf Weijers en prof. dr. ir. Joris Sprakel

Dolf Weijers en Joris Sprakel gaan met - door hen ontwikkelde - nieuwe technologie onderzoeken hoe de wetten van de natuurkunde en mechanica, de ontwikkeling van planten sturen. Het onderzoek van de twee onderzoekers bevindt zich daarvoor op het grensvlak van biologie, natuurkunde en mechanica. Cellen in planten staan continue bloot aan mechanische stress tijdens hun groei en ontwikkeling. Om te begrijpen hoe multicellulaire organismen zich ontwikkelen, is kennis over de rol van mechanische prikkels essentieel. Fysieke krachten die op de cel inwerken, bijvoorbeeld doordat naburige cellen groeien en zo druk uitoefenen, worden gevoeld door cellen in hun omgeving. Vervolgens worden deze mechanische prikkels omgezet in chemische signalen die ingrijpen op de biochemie van de cel. Dat leidt uiteindelijk tot een verandering in genactiviteit. Deze complexe terugkoppelingslus, die fysieke sensaties omzet in biochemische en genetische reacties, heeft fundamentele consequenties voor de manier waarop plantencellen en weefsels groeien, delen en hun identiteit bepalen. Toch is tot op heden onduidelijk hoe dit werkt. De onderzoekers continueren hun werk op dit gebied.